Žena

3714 РВ НА.

Али ово није било многим изасланицама доста. Оне су тражиле да се ратови морају спречити по сваку цену, и да се у таквом смислу донесе одлука. Друге су побијале оно начело, да се рат мора спречити то сваку цену. То не може. То је само фраза, која се не може извести. Има прилика, када се рат не може спречити. То наступа онда, кад је у питању опстанак једног народа. (Велика бука и узвици: Није тако.)

Расправа о овоме трајала је неколико сати, и показало се, да су у већини жене, које су биле зато, да ратове треба спречити по сваку цену. Примљен је предлог да се у међународним примирним судовима имају употребити и жене. И расправљано је питање да жене ако ипак дође до рата врше болничарску и милосрдну службу.

Изасланице разних женских друштава сазвале су биле конференцију за женско право гласа. На тој конференцији говориле су веома умне и занимљиве говорнице. Говорила је гђица Верон, први женски адвокат Француске и мис Шау, први женски свештеник. (Њену слику донели смо у овогодишњем календару „Жена“. Примедба уредништва „Жена“.) Говорила је и Вилма Гликлих и све су говорнице пожњеле велико допадање. Кад је једна Енглескиња осудила поступак енглеских сифражета и начин којим се боре многе енглеске жене да дођу до бирачког права, зачу се оштар протест од Енглескиња, које су биле присутне. Једна је девојка устрчала на говорничку трибину и узвикнула је: То је инфамија, тако говорити. Ништа ви у Енглеској нећете учинити ако не покажете песницу. Противу насиља, може само насиље помоћи. — Већина ове конференције била је против оног начина борбе енглескик сифражета, и многе су узвикивале;: Ми смо за право гласа, али немамо заједнице с оном борбом.

Госпођа Анкер из Норвешке умирила је и развеселила мало духове. Хвалила је Норвешке мужеве, који су лако пристали, да се Норвешкињама даде право гласа и изјавила: Ми смо Норвешкиње са нашим мужевима врло задовољне.

Конференција је усвојила једногласну одлуку, да се позову сви сабори оних држава, где још нема женског права гласа, да даду што пре женскињу то право.

Била је и једна конференција, која је расправљала данашњу скупоћу и економске прилике. На тој конференцији било је стручних говора и усвојен је предлог, да је потребно, да се створи међународни савез домаћица, који би са-