Žena

КЕН А 878

Разне белешке,

Конгрес међународног женског савеза у Риму.

У мају месецу ове године био је у Риму конгрес међународног женског савеза. На конгресу је учествовало на 2 хиљаде изасланица из свију крајева земље и трајао је 10 дапа.

Конгрес је био подељен у 4 одељења: за женски рад, за заштиту деце, за друштвену бригу и за опште добро. Питање о женском праву гласа било је искључено са овога конгреса, али су се пријатељице овога питања ипак постарале, да за време трајања конгреса приреде сјајан збор у овом питању.

Конгрес је врло исцрпно претресао питање о алкохолизму и донео ову одлуку: „Међународни женски конгрес утврђује огромну штету, коју наноси алкохолизам породицама и човечанству, изражава своје симпатије друштвима, која се боре против алкохолизма и позива владе, да и оне сав свој уплив употребе против наведеног зла.“

У питању о женском раду било је највише говора. Све су говорнице утврдиле да женски рад све јаче осваја. Нема више никаква поља, на коме не би радила и жена. Од фабричке радионице и земљораднице, ради данас жена свуда, она је данас свештеник и министар. У Колореду је данас женскиње министар просвете. Милијони и милијони жена раде дан и ноћ. Њихов рад је раван мушкоме и ако га још мање плаћају. Али се већ може с правом казати : Без женског рада не би се могао замислити данашњи свет и напредан живот. — Многе су се изасланице јако тужиле како исисавају женскиње на многим пољима и наплаћују их за исти рад много мање од мушкиња. једногласно је усвојена резолуција, да се оснује стална комисија, која ће имати задаћу да проучава и помаже питање женског рада. Та ће комисија пре свега прикупити тачан статистачки материјал.

Расправљало се и питање о рату. У овом питању су чланице конгреса биле подељене у два табора. Предлог је

био, да се позову владе, да при решавању међународних спорова учествују и жене и да државе у том правцу измену данашње законе. Све су изасланице слагале се са истакнутим предлогом и биле уверене, да би женска одвратност противу рата па и женска умешност, јако припомогла да се у извесним приликама отклони рат.