Žena

"

56 | ЖЕНА

премазати зејтином и посути сољу. Ако то све дотле понављамо док бол не престане, онда неће на том месту искочити ни мехурови. Приликом тровања. » Када употребимо топлу слану воду (4—5 кашичица на литру воде) наступи брзо повраћање. Испирање са сланом водом зауставља крволипњу као на пр. кад нам извлаче зубе.

Поправљење зрака у болесничкој соби.

Да се зрак у болесничкој соби освежи, очисти, (дезинфикује) зато је најбољи терпентин. Унесемо лонац кључане воде у собу и успемо лагано у воду једну кашичицу терпентинског зејтина. Одмах ће се развити мирис јеловине која 60леснику годи, јер поништава све непријатне задаје.

Белешке о кувању.

Кување без. масти.

У новије време када је у многим крајевима понестало масти, довијао се свет, како да кува без масти. Данас су у разним државама изашле читаве књиге о томе, како се кува без масти. Тамо има из пр. како се пече јаје без масти. Пече се у кључаној води у којој је растопљено мало соли. Истина треба пећи мало дуже времена него на масти, ал је и онако добро. Занимљиво је, да ово на пр. нису измислили сад за време рата, него су у неким државама и до сад пекли тако јаје. У томе кувару без масти много је извађено из вегетаријанске кујне, која место масти употребљује не само масло, него где нема масла, скоруп или чак само млеко. Ово се догађа често и код разног печења. Када у идућем броју почнемо доносити готовљење појединих јела, послужићемо се и куваром без масти.

Кобасица кад отврдне.

Кад сува кобасица отврдне и осуши се, постаће опет свежа кад је неколико минута метнемо у врелу воду. Онда је обесиме на промаји да се осуши и охлади, па је онда можемо употребити.