Žena
ЖЕНА 57
Смрзнут кромпир. Може се поправити када га, док је још хладан, ољуштимо
и кроз 24 сата држимо у хладној води. Онда одаспемо воду и кувамо кромпир као и обично.
Смрзнуто јаје. Кад се јаје смрзне метнемо га у слану воду. На сваку _литру воде долази кашичица соли. Та вода ће извући мрази јаја ће бити сасвим добра. |
Хранљивост у појединим јелима.
Ми смо у прошлим бројевима „Жене“ доносили таблице · о томе, колико има хранљивости у појединим животним намирницама, и колико треба човечијем телу хране, да се може одржати. Наишли смо на један нов занимљив рачун о томе. За основу је узето млеко. У пуној литри кравијег млека има 35—40 грама беланчевнне, 40—45 грама млечног шећера и 40—50 грама масти. Осим тога има млеко хранљивих соли. Једна литра млека створи у нашем телу 600—650 јединица (калорије) топлоте, а то је од прилике четврти део од оне топлоте, што је нашем телу потребна за живот, Четири, нај-_ више пет литри млека било би доста и за човека који ради. Ипак би било тешко човеку живети дуго само о млеку, јер је потребно да човек једе разноврснију храну. Али кад узмемо млеко као јединицу и сравнимо га са другом храном, онда изгледа ствар овако: Један грам брашна има у себи толико хранљивости, колико пет грама млека. Један грам масти садржи толико хранљивости колико тринајст грама млека. Један грам меса или јајета има у себи хранљивости колико 25 грама млека. Један грам кромпира има толико хранљивости, колико 1'25 грама млека. Један грам келерабе има толико хранљивости, колико пола грама млека, (04) Из цене млека и цене друге хране која је овде наведена лако је израчунати која нам је храна јефтинија.
Роткве. Роткве имају у себи оштар зејтин и надражују желудац. Кад их употребимо, треба их сећи у дужину, а не у ширину. Најбоље је посолити их и поклопити пола сата раније, но што их употребимо. Рибане роткве ће желудац лакше сварити.