Žena

сл 00

ЖЕНА

Са кукуружњим брашном.

Треба сасвим друкче поступати, него са обичним брашном. Кукуружње брашно треба увек опарити пре но што га употребимо. То брашно треба прво метнути у лонац и прелити кључаном водом и то дан раније, но што га употребимо. Затим поклопимо лонац заклопцем, да се топлота не изгуби. После 12 сати брашно набуја и онда се може употребити за свако јело. Ако то брашно хоћемо да упоребимо за тесто, треба додати мало пшенична брашна, јер чисто кукуружње брашно се распада. -

Утецај сирћета на варење.

Сирће помаже растварању многих јела а помаже и сваривању. Али сирће треба додати онда јелу кад је већ готово а никако кувати га са јелом. Јер сирћетна киселина испари се при јакој топлоти, а осим тога кад је кувано с јелом, квари желудац.

Белешке из домазлука.

Судови од лима.

Имају често мрље и то је знак да нисмо поступали с њима како треба. Судове од лима не треба рибати са песком нити каквом киселином, него их треба насапунити, опрати, онда очистити кредом.

Када се утру слова.

Често се догађа, нарочочито сада у рату. да добијамо са оловком писана писма наших милих, па их тешко можемо прочитати, ил би волели да та писма сачувамо. Таква писма и цртеже треба замочити за неколико тренутака у неукувано хладно млеко и онда их брзо осушити на топлоти. Писмо ће бити превучено танком кожицом, слова ће постати јаснија и неће се утрти. |

Кандило у болесничким собама. Данас је тешко палити кандило чак и у болесничким собама јер нема зејтина. Најбоље је употребити свећу, али ту свећу требе тако препарирати, да горе врло лагано и да.