Žena

ЖЕНА 1

_вотиње, врло нам је тешко наћи разлику између њих. и човека. — Како то чикор — Ево како! Животиња не само што осећа, тужи "и радује се, него се сећа, памти, мисли.

— Мислите чико ! __'_— Узми само твога кера, што га зовете Кликер. Зар се не обрадује кад те види» И зар не тужи и јауче, кад га деца избију» Зар твој „Кликер“ не уме да памти и разликује» Он врло добро познаје домаће од страних. Он зна шта ће бити, кад му носиш тањир“ и врло добро зна шта ће бити, кад тражиш штап. Он __је већ искусио шта значи једно и друго, па унапред. смисли шта ће доћи. — То је истина, чико > ; — И животиње граде гнезда, домове, певају играју и споразумевају се. Шилер је спевао песму, у којој каже, да животиње имају све што људи, само немају уметности. Али животиње имају и уметности. Дарвин је казао, да је разлика између човека и животиње у томе, што човек има савести, животиња: нема: Али животиња има и савести.

— Зар имар

____-- А шта је савест, дете, него страх од“ онога, што ће доћи. Кад твој Кликер уђе у кујну и украде месо из лонца; је ли да се после скуњи и избегава вас» Наравно зна да долазе батине. Зато ти кажем: Разлика између човека и животиње поглавито је у томе, што човек има своју филозофију, мудровање, а _ животиња је нема. ; — Чудна разлика чико. | — Али истина. И животиња мисли на сутра. Зато кер закопава, што му остане од јела. Мрав мисли чак | зиму. Животиње мисле и споразумевају се. Неко е казао: Чак и мртве ствари имају сузе. Али осим

ска ни мртво ни живо у природи не мисли: Шта. Вет и какав положај заузима ма шта у томе свету2 вотиња зацело не мисли: Шта је било прво и шта ити напослетку» Зато се може казати: Филозофија. Дино, што краси само човека.