Žena

28 _ ЖЕНА

— А ја сам читала чико, да је цела филозоф велика лудорија. Читала сам, да је човек само толи сазрео, да постави та питања, али их никада неће ој гоненути. Човек је мали за тако велике ствари. Фи зофија је никла из човекове уображености.

— Верујем, да си и то читала. Јер има две вр људи, који пишу књиге. Они једни говоре о снази будућности човековој са таквим омаловажењем, да их чујеш, дође ти воља да се убијеш и стидиш што си човек. Кад читаш шта они други пишу 0. веку, сналази те воља, да паднеш на колена и пј најмањим дететом човековим и обожаваш га. О једни су злогуци, песимисте, и све им је црно, а 0 други су пунонадежни, оптимисте. То зависи мол у крајњој мери од тога, какви су бубрези у кога века и како луче жуч.

— Па како мисле чико они злогуци, они 3 којих вам дође воља да се убијете, кад их слуз читате.

— Видиш дете, они једни, оне кукумавке, говоре, долази ти и нехотице напамет прича Аме ких Индијанаца из племена Тиле.

— Каква је то прича, чико 2

== Била два брата. И они често посматраху, се а свод спушта на земљу и ствара око 3: жруг. И њих је морило да дознаду, како је там договорише се, да оду донде, где се небо спушт земљу и сазнаду истину О томе, што их тако мори. Пођоше у два правца. Један лево, други д' Онда ће ићи око тог круга и састати се.

— Па јесу ли ишли чико 2

= Јесу! Када су пошли да траже, били сум и снажни, а кад се вратише, беху већ стари, по ни; сваки је ишао наслоњен о штап. Разуме се, 06 су земљу и нису нашли — ништа. Тражити сазн то је изгубљен живот.

= Црна прича, чико!

— И кад је реч о филозофији, о напрезању векова ума, да да дође до оне највеће истине, тице злослутнице закреште: Оканите се луда пос

-