Žena

ЖЕНА —_ 245

дао. Руку на срце, па признајмо, да ни стоти део нисмо дали, колико смо требали, морали, а и могли дати. Једна бака у најсиромашнијем. крају Лике имала је само три чаршава, па кад су је код скупљања прилога за Србију мимоишли, знајући, да је врло сиромашна, изашла је пред њих и дала им два чаршава говорећи: „Ево и од мене нека буде дар са Божјим благословом браћи у Србији!“ Ова старица личка поручује нам свима, да смо поред свег нашег рада и " давања још увек мало дали!

Настојмо дакле, драге сестре, да се помогућности _ _и ми приближимо бар донекле овој благородној личкој старици. Стога сам слободна славној скупштини

поднети следећи предлог на одлуку.

ПРЕДЛОГ.

Скутштина срп. добротворне женске задруге у Загребу, на данашњој својој редовној седници закључује, да на првој седници савеза свих добротворних. српских женских задруга, која ће се убрзо сазвати, преко својих изасланица предложи, да савез срп. добротворних женских задруга преузме на себе свету дужност, · да одмах покрене акцију за сабирање што уноснијих прилога на целокупном ослобођеном територију у сврху, да се подигну у Србији домови за сирочад и старе немоћне родитеље палих српских јунака под именом: „Дом Краља Ослободитеља Петра !.“

Тако би се бар донекле с друге стране одужили, и Њему, окруњеној глави нашој, мученику, јунаку и највећем добротвору нашем. Одужили би се и милој_ " мајци Србији, која је жртвовала на море најдрагоценије крви деце своје за ослобођење наше“.

Након овога говора, који јебурно поздрављен са живеда! Закључила је скупштина на предлог наше агилне и неуморне раднице гђе Олте Крниц, да се у име сестара Српкиња поздраве сестре Енглескиње и Францускиње у знак солидарности и захвалности за велика њихова дела " која су учинили за наш народ у Србији. Поздрав је састављен по истој гђи и отпослан. На концу је закључено, да | се поново отвори Српски интернат у Загребу. — Д.0.