Žena

2082 ЖЕНА

Од тог теста праве се мале гомилице на тепсији која је машћом намазана. Пеку се док не добију сиву, жуту боју. Кад је тесто испечено, украси се свака гомилица са парче сира од гуње или каквог воћа из шећера.

Кифлице са кајмаком. На дасци смесимо '. килограма белог брашна са '/ килограма доброг масла, + литре кајмака, 2'/; деке у млеку растопљена квасца, једно јаје и кашику ситна шећера. То тесто морамо добро излупати и онда оставити да. се „одмара“. После тога се развија и превија као друго тесто са маслом и то 2—8 пута. Онда се тесто оклагијом истањи и сече на четворокуте, помаже пекмезом и праве кифлице. Пеку се на доброј ватри, сиво-жуте.

"Белешке из, домазлука..

Бибер. Има две врсте бибера. Црни и бели. Обе врсте | долазе од једнога биља. (Ргрег тшетит) Бели бибер је зрео и сушен, ослобођен коре. Црни бибер је незрео, осушен плод зрна бибера треба да буде тврда и тешка. Зато смо у стању олако разпознати добар бибер од рђавога. Добар _ бибер потонуће у води, рђав бибер плива на површини воде. _Бибер има оштар укус, што долази од пиперина. Црни бибер је сиромашнији у пиперину. Има само 4; до 7'љ перцената _ пиперина. Бели бибер има 5'» до 9 перцената пиперина.

На жалост данас много кривотворе бибер. Бибер у зрну | кревотворе тако, да га граде од разне материје и бојадишу. _ Али много чешће кривотворе самлевени бибер. У много случајева употребљују љуштику бибера, а те материје од мање вредности, има чак и у бољим врстама бибера, У самлевеном биберу домећу туцане орахове људске, семе од грожђа и друге материје. — Из свега се види најбоље је купити бела бвбера и опробамо га у води, да ли потоне.

Ким, (Кумин) Ким је сушен плод биља Сагшп сагм. То се биље распада у ситно зрневље, а таквог га ми купујемо у трговинама. Ким вреди због етерског зејтина, што га садржи у себи. Добар ким има 7 од сто зејтина. Данас га често кривотворе, што изваде из њега зејтин, па га мешају. Кривотворени ким из кога извадиш душу његову, зејтин, можемо

· познати лако по боји. Његова боја је јаче загасита но боја правога: кима.