Žena

"рту ар РИМ

"хлеба, мељена двопека, па и ситна песка. Цимет има у себи

„теља и учитељица српских народних основних школа у Новом

пуна. Програм је био врло леп. Прво су ученице и ученици _ четвртог разреда отпевали „Српску химну“ и „Ој словени“.

_кињице и српчићи из Салајке одиграли неколико српских народних игара са пуно темперамента и одушевљења. Коле је водио Васа Кантарџић и уз њега Анђа Кантарџићева,

| ЖЕНА 253.

- 5 Цимет. Цимет што га ми у кујни употребљујемо, то је

уунутарња кора циметног дрвета. Има у главноме 3 врсте. Најбоља је врста цимет са Цејлона. Друге врсте су лошије.

Цимет са цејлона има највише пријатна куса и мириса у себи. Он је од младог биља, те му се унутарња кора лако увија јер је танка и нежна. Лако се ломи и жуто је отворене боје. Тако звани кинески цимет је од коре старијих дрвета, загасити је, тврђи и његов укус пече а нема ни сласти. Још нижа врста цимета је она, која је од најстаријих дрвета. Он није увијен као оне две боље врсте цимета и разне је дебљине. Површина му је рапава. Није пријатног укуса.

Цимет у парчадима није кривотворен. И лако је познати његове врсте. Зато га можда и кривотворе. Лошије врсте цимета мељу и мешају са бољим врстама и продају као најбоље. Али хоће неки да домету цимету што и није сродно с њим, н. пр. мељено дрво, које је циметове боје, коре од

2 од сто зејтина, штирка до 4 од сто и 8 од сто слузи. Домаћица којој је све ово познато, неће куповати цимета у прашку. %

Књижевност и уметност.

Концерат са позоришном представом. Збор Срба учи-

Саду приредио је у недељу 27. о. м. са својим ученицама и ученицима концерат и позоришну представу. Може се рећи да је успех био сјајан. Позоришна дворана била је дупком

Деца су лепо и складно певала а публика је сва поустајала и тако саслушала. Затим је уч. ТУ. раз. Иванка Старчевићева деклдмовала песму „Памтите децо“ од Змаја, на опште до-.

падање. Онда је отпевала уч. Ш. р. Иванка Георгијевић песму. „Тамо далеко“ са пуно осећаја. По том су наше миле срп-

После концертног дела била је одиграна бајка пепељуг