Žena
ЕН РРА
У ЖЕНА | 377
При јако топлим данима треба детету давати мање хране, и то са четвртином мање. Ако одојче добија 5 пути дневно по 200 грама, треба му дати чим 'је јако топло 5 пута по 150 грама. Одојче жедни често у топлим данима. Онда му треба дати за сваком храном неколико кашичица
_ воде. Добро је да вода буде укувана, па пас енадеча, а може
то бити и теј. | |
Белешке о кувању.
Како да познамо старост јаја2 У једну литру чисте воде потопимо 120 грама соли. Кад у ту воду метнемо јаје, видимо његову старост. Јаје снесено истога дана потонуће у оној води до дна. Ако је снесено дан раније већ неће сасвим потонути. Ако је јаје снесено пре три дана, плива у средини. Ако је јаје снесено пре 5—6 дана пливаће по површини воде и извириваће тим јаче из воде, што је старије.
Две три примедбе о укувању воћа. При укувавању воћа цел је, извући из воћа што више нНоде и што више ки"селине и заменути то шећером. Онда се то воће не квари. Док у воћу има воде и киселине, лакше се квари. Кад разни
„пекмези почну да се плесниве, кипе, онда је потребно да. их поново укувамо. ·Најлакше ћемо спречити врење и плесањ |
укуваног воћа и пекмеза ако већ.при првом готовљењу на
сваки килограм воћа или сока дометнемо '/» грама салицилне
киселине. Ако се упркос томе појави на површини воћа пле- сан, онда је то доказ да је то воће стојало на влажном. месту, или да тамо где је воће стајало није било довољно зрака. У овом случају треба воће очистити, па онда покрити са хартијом, која је наквашена с румом и са мало салицила.
Јел кафа права2 Када купујемо туцане кафе, можемо је испитати је ли права, или мешана. То на овај начин. Мало те кафе успемо у високу чашу, па онда чашу напунимо во-
"дом и добро је промешамо. За мало се у тој води одели
права кафа од разних мешавина, што нису кафа. Права кафа
| се после мало времена одвоји од свега оног што није права
кафа и уздигне се на површину, а разне мешавине потону.
Врло добро лако тесто. 29 дека ситна шећера просеје е кроз сито муте и оставе на топло место, да се просуши.
Г