Žena

378 | ЖЕНА 4

Шест цели јаја муте се четврт сата. Онда се јајима дода шећер и једна кашика ружине воде пл то се мути пуна два сата. Затим се у ту масу лако умеша 28 дека финог просејаног брашна од пиринџа (З!агке тећј) сипа у дугачке узане форме и пече на умереној ватри. Кад се исхлади сече се на танку парчад и поново се мете на ПИЧИХ ва топло, да се мало пропржи.

Зелен грашак остављен за зиму. Узме се свежег окруњеног грашка, убрише се чистом крпом. Укувамо шећер доста густо саспемо грашак у тај шећер промешамо неколико пута док се шећер не обухвати око грашка. Онда' се простре на табаке хартије и остави да се потпуно осуши. Кад је грашак сасим сув, метне се у платнене кесице п остави за зиму. Кад се хоће да Муна" поступа се као у лето са свежим грашком.

Зелен пасуљ за зиму. Узме се свеж млад зелен пасуљ. Очисти се, опере се, добро оцеди и сече као за кување. Онда се поређа на даску или за то удешену плитку велику корпу, мете на бунце и држи на сунцу да се сасвим осуши. Онда се меће у кесице од платна, ил тила и остави за зиму. Кад се хоће да кува, поступа се као у лето са свежим пасуљом.

Бундеве за зиму. Бундева се ољушти, исече, очисти, посоли, поспе мало сирћетом и остави да постоји. Онда се добро исцеди, пуни у флаше успе до горе пола воде пола винска сирћета и повеже флаше са пергамент хартијом. Затим се кува у пари као свако воће. У 180 се кува на обичан. начин.

Пишкоте са скорупом. Пишкоте, или на парчета исечено тесто од пишкота (Вазаш ејсћ) помажемо накиселим пекмезом узме се дубока чинија од порцелана, на дно се успе врло танко скорупа, на њега поспемо стругане шоколаде. Онда се поређају пишкоте тако, да помазана страна дође на шоколаду. Форма се напуни пишкотама и прелије скорупом само онолико, да пишкоте скоруп упију, али да се не распадну. Преко ноћ се оставе да тако постоје, а пола сата пре употребе метнемо их на лед. Онда се изваде из чиније у целини и поспу ситном шоколадом,

%

Крем од јагода у чаши. Шест жуманаца, кафену кашику бела брашна и '/, литре млека мутимо на ватри све 5 се