Žena

522 ЖЕНА

можда и јаче способности од свога мушког колеге, била је запостављена. Наставницама са професорским испитом, ни титула није дата. А са платом, после тридесет година достизала је плату, коју је њен срећни колега, мушки, имао у 7. или 8. год. своје службе. Жене лекари једва су успели да буду помоћници + болницама са 120 дин. У последње време УН је неко побољшање.

И откуда та огромна разлика 2 |

Узалуд би, вели Кондорсе, тражили да се оправда | та разлика у њиховим физичким органима, у умној | снази, у њиховој моралној осетљивости, та је разли“ | ка постала злоупотребом силе, па је узалудан покушај, да се оправда софизмима.

У другом се случају чини неправда у грађанском закону.

Колика је неправда женским чиновницима. учињена, и сами су људи увидели и похитали су, да нешто | исправе. Чак су неколико њих изједначили по плати | са мушкарцима, и дали им указ, али се ту стало. Хиљаде још чекају, да се са платама изједначе са својим мушким колегама, чекају и чекају, и бојати се, да се то њихово стрпљење не. злоупотреби.

Законик говори о правној способности личности у опште. Он не прави никакву разлику према томе, да ли је лице мушког или женског пола. На уживање и на вршење приватних права, пол не може имати никаква уплива. Жена је људско створење, као човек, и њој је призната потпуна правна способност, као и човеку. Наређења грађанског закона, која важе за људе, важе и за жене.

Предрасуда, да је човек паметнији од жене, савршенији од жене, давно је отпала. Народна пословица, која карактерише жене „дуга коса, кратка памет“ није никакав доказ за њену неспособност, него је доказ умне слабости онога, који се на ту пословицу позива. ~

59 38. грађ. зак. вели: Пунолетници, дакле, сви, који су навршили 21. год. сматрају се да су зрели, и