Žena

Г

ЖЕНА 528

они могу сами своја имања држати, њима управља ти и њима руковати — располагати.

Овде се не прави никаква разлика, да ли су пунолетници мушког или женског пола. Пунолетне девојке и удовице имају по закону довољно искуства и памети, да управљају својом личношћу и својим имањем. Закон им признаје потпуну правну способнос за то.

Друкчије је са женом удатом.

5 39. грађ. зак. каже: Младолетници се држе за недозреле и они стоје под особитом заштитом закона. 5 920. грађ. зак. Младолетнима се уподобљавају сви они, који не могу или им је забрањено сопственим имањем руковати; такви су: сви ума лишени, распикуће судом оглашене, пропалице, презадуженици, чије је имање под стециштем и удате жене за живота мужевљева.

Пунолетна девојка може да располаже својим имањем, кад се уда закон је увршћује у луде, распи– куће и банкроте.

Између удате жене и суманутог нема никакве разлике кад је у питању њихова правна способност да управљају имањем. Удата жена постаје неспособна да управља својим имањем од тренутка, кад се венча. Али, ако остане удовица или се разведе, онда добија понова своју правну способност.

Закон не узима неку слабост или лакомисленост, што се обично пребацује женском полу за разлог, да јој] се одузме правна способност да управља имањем већ само брак. јер кад би узимао слабост или лакомисленост, никада их не би постављао за стараоце њиховој деци, па чак и мужевима. један правник ово је бранио. Пунолетна жена, вели, која се не удаје, сматра себе за довољно јаку и довољно искусну, да може проћи без заштитника. Отуда је власна, да управља сама својим имањем. Жена, која се удаје, тражи у браку заштиту, тражи вођу у лицу свога мужа. Тиме самим она показује, да не осећа ни до-

„вољно снаге ни довољно вештине, да управља својим“ пословима. Без сумње, да су ти законодавци жмурећи