Žena

566 ЖЕНА

Ако дете виче због болова, онда звук његове вике јаче

продире и кад му нудимо јело, не прима га; млата рукама и ногама и постаје загасито црвено и плавичасто.

. Да бисмо се уверили да ли дете осећа болове, треба га свући, у топлој соби. Ако том приликом не пронађемо знаке од какве стеге пањтљика, онда морамо претпоставити, да су болови у унутрашњости тела. Ако дете повлачи горњи дес ноге према телу и опет одбацује у стари положај, и ако уз викне, кад је било неки тренутак мирно, онда је то знак, да се надима. То се најлакше отклања тиме, ако дете кристирамо са камилнтејом, или му метнемо топле мараме на трбух или џачић топлих мекиња или га лако протремо. Чим надутост преффане, престане дете и плакати. Ако је детиње плакање у вези са грозницом, кашљем, повраћањем, онда већ треба дозвати лекара.

_Ако дете плаче што је размажено многим ношењем, многим љуљањем, па тражи сталног кретања, онда ће се одмах умирити, чим га. подигнемо из дотадањег мирног положаја. Но ту није дете криво, но мати, која га је тако навикла. Ако је дете узело навику, да дању спава а ноћу ларма, потребно је дању разонођавати дете, а ноћу га купати пре спавања. Спавање детета дању нити је добро по дете, нити по матер.

Опекотине. Опекотине могу постати ватром, усијаним предметима, топлим течностима, паром па и јаким цеђом. _

Ако је опекотина лаке нарави, долази само до површног запалења, кожа поцрвени и болови су лаки. У том случају довољно је, ако опечено место намажемо чистим зејтином, па ма и машћу или глицерином. “

Јаче опекотине стварају бешичице, које се напуне жутом течношћу, односно гнојем. Не треба нипошто. уклонити озлеђену кожу. Треба узети. иглу, и очистити је сваке мрље тим, што ћемо иглу усијати, па чим се охлади, онда убости њоме бешичицу да исцури течност. Онда треба рану намазати ма којим споменутим зејтином и повезати је. Рану треба добро повезати, јер ако је рана отвдрена, може наступити. 32– палење. Ако је запалење настало услед јаких киселина, онда треба употребити противна средства: двоструко угљено-кисели натрон, или растањену сапуницу или млеко. Ако је запалење_ наступило, треба употребити сок од лимуна, или разблажена сир"Ћета. Ако су опекотине веће размере,треба што пре звати лекара.