Žena

567

. · Запалбља очију. Има много врсти запалења очију, зато и исписасмо — запалења. Нити ћемо описивати та запалења, јер их је небројено, нити говорити о лечењу, јер то може само очни лекар. Око је тако састављено, да се у њему разуме само стручњак. |

У овом питању можемо свакоме саветовати само то, да добро чува очи. Узроци очним болестима су понајвише влажни станови, нечист зрак (кад се н. пр. дуго задржимо у крчмама, рестаурацијама), назеб, промаја (нарочито промаја, када је тело ознојено). Очне болести наступају и услед многог читања (данашња слова су често сувише ситна), многог шава, веза, нарочито када се то чини ноћу, при недовољној светлости. Код опасних послова при ватри, кад гасимо креч и слично, треба заштитити очи наочарима. Ко има слабе очи, много ље помоћи, ако их свако јутро испира водом. (Не студеном, али не ни топлом).

Све су очне болести мање више прилепчиве. Од таквог болесника треба чувати чланове породице. Они нека не употребљују. предмете, што их он употребљава: н. пр. пешкир, сунђер, чешаљ и слично, да се спречи пренашање болести на друге.

Кијавица. Кијавица је обична и позната болест. Али се неки само смешкају и смеју, кад је реч о кијавици као о несносној болести, а други се ратосиљају кијавице као врло непријатне болести. Ствар се може растумачити тиме, што има 2 врсте кијавице. Има кијавице, која нема одлучних знакова, а ила кијавице, која показује све знаке оштре кијавице. а

Ти су знаци ови: Надим и црвенило унутарње кожице носа, јака главобоља пробадање у очној дупљи-и дупљи чела, честа грозничавост, хладне ноге, нерасположење за јело, бол и укрућеност у свом телу, нерасположење и неспособност за сваки рад. После ових почетних знакова, долази кихање и то врло често кихање; очи сузе. Течност што излази из носа испрва је бистра, водена, после гушћа зеленкасте и жућкасте боје. Осећај мириса као да је нестао. Од силне употребе мараме постаје нос рањав.

Кијавица је наследна; прелази на нас од особа, које ју имају. Иначе долази од расхлађења, нарочито ако смо пре расхлађења били знојави. Кад прокиснемо, кад добијемо хладле ноге па и хладна купатила, док смо знојави, доводе нас 10 кијавице, ако не до другог.