Žena

588 ЖЕНА

О неговању деце.

Ових дана сам био код једног болесника, где сам. затекао једну своју стару познаницу, иначе угледну домаћицу, која је четворо деце извела на пут и на тај начин ударила темељ четир нове породице.

Распитивао сам шта јој раде деца и унучићи.

Она само одмахну руком и рече: — Маните их, господине. Што раде то и пате.

_ После овога увода развезла је стрина Мара читав програм о данашњем нараштају, па морам признати, да је у многом чему имала и право.

Али кад дође на децу и на неговање деце, ту оде, што оно рекли, у кума Гајину з06. Својим погрешним назорима поквари сво добро и паметно, што је пре тога говорила. | с __ — Ето видите, господине, — говораше стрина Мара — ја родила толику децу, и родила сам, милостивом Богу хвала, четрнајсторо, па нисам правила толико „керефеке“, као моје снаје. Нисам ја знала шта је доктор, ни апотека, него сам слушала шта ми старије жене кажу, па хвала Богу. Познајете моју децу. Сва су као златна јабука. |

Ту је прекидох и подсетих је, да је од четрнајсторо деце одранила само четворо.

— Па божја воља, господине. Бог дао, Бог узео — одговори ми она без предомишљања.

— А у чем то неће да вас слушају ваше млађешине2 — упитах снају Мару.

— Е, у чем. Ниу чем — одговори ми она чисто срдито.

— Оне мисле, ако су свршиле школу да су паметније од нас старијих. Једна пази, да на сате надоји дете, друга не да да се дете љуља. Вели ми, да не ваља пљувачком поквасити брадавицу пре дојења, да. се не сме хранити дете док не ојача. И Бог вас пита, каквих вам све ту нема новотарија. |

Било ми је јасно, да је ту сукоб између два света. . Старијег и млађег. Судар између напредног и назадног схватања о једном од најважнијих питања.