Žena

~

пе ЖЕНА 591

оним народима, који у свом речнику немају гадне и

одвратне псовке.

Завидео сам просвећеним народима, који су, знајући да на млађима остаје свет, већ одавна обратили највећу пажњу неговању и васпитању деце.

„Пролазећи поред најерених тршчара и каљавих дворишта ја сам био на чисто с тим, да један народ не може напредовати ни бројно ни душевно, докле год га не изведемо на чистину, на здрав ваздух. Оно блато, онај загушљиви ваздух у коме највећи део свога века проведе не да му да буде друкчи, не да његову духу маха да се развије и напредује.

Зато и продиру тешком муком у таке домове зраци културе и напретка. Зато и умиру наше деце куд и камо више него код других народа. Па, не будемо ли за времена — а држим да још није касно

· — одлучно повели борбу против назора разних „стрина

Мара“ и не будемо ли нашу децу још из малена "учили ономе што је добро и лепо, онда ћемо се бадава тужити на Јевреје, Немце и друге народе, који прете да нас бројно и културно надјачају и у нашој "рођеној отаџбини сасвим потисну.

Сад, ВАЛА СК Др. М. Свињарев.

Туђе мисли. Када затече господин госпођу у неглижеу, не сме се поплашити и остати на месту као запањен. Главну особу мораш пустити напред и онда, када заслу-

жује ногу у леђа. ; =

У непознатом друштву не говори се о политици. Могао

_би човек паметним говором изазвати незадовољство.

.

% Многи уметник хвата се у старости тужно за главу.

Место да постане имућан, види да је постао славан. Х

: ж Многог уметника помогну његови противници. Баш с тога што га толико пута у критици „претуку“, он дуго живи.

~ е