Žena

>

ЖЕНА | 93

Борба за женско право почела је код нас давно, али није могла да дође до права израза. Сад се спрема парламенат у Београду, да изгласа женскима изборно право. Тако ће им се отворити и средња врата јавна живота и жена ће ући у борбу.

Ми жену нисмо хтели да проучавамо, па и сад се још устежемо, да је ставимо на висока места, где ћемо их моћи проучити.

· Новије доба почело је ипак да скида копрену са жениних тајана. Женско дете ушло је у све школе, негде чак и у богословију изузев у војничку школу. Оно се по природном бржем развићу свом, телесном и душевном, понајвише задржало у средњим школама, једен мали део отишао је и на више науке. Имамо већ по већим градовима изучених женских чиновника, професора и доктора. Имаћемо за коју годину већи број женских виших чиновника и судаца.

Ратне године су умножиле број ученица у средњим, вишим и највишим школама. Највише их јеу грађанским, вишим народним и вишим девојачким школама и у прва четири разреда гимназија. Сасвим је јасно, куда тежи највећи део женске школске омладине. Хоће да. осигура своју будућност.

А уз то им је на устима изјава, нека женска деца | за сваки случај што изуче и опреме се за живот. Али с тим у вези одмах и то: да им се деца више образују, да лакше уђу у људско друштво и буду му корисни чланови.

Велика наша држава треба много вредних руку и мудрих глава, па да може савлађивати сав рад, што јој налаже ново доба, пред којим стојимо. Сама потреба изискује, да на овај велики рад треба да "пође мушко и женско, раме уз раме. За кратко време, | кад се буду сређивале у држави прилике културне, економске, трговинске, обртничке, саобраћајне и друге, биће потреба, да се свака, па и она слабија снага узме у рачун и стави на своје место. | Посматрајте озбиљног женског чиновника, па ћете · се уверити, да не заостаје за мушким.

Ко је знад варош или варошицу пре 20, 30 го-