Žena

ЛИНА Е ЊЕ 3 пе КЕ

24 | ЖЕНА.

дина, док у њој није било средње женске школе, и погледа је данас, кад су некадашње ученице ушле у живот и имају можда већ своје кћери за школу, мора. уочити друкчији, бољи живот у околини оне школоване жене. Школована жена утецала је неопажено непосредно на сву своју околину, на суседство, на улицу.

Свако воли боље и лешше и свако се онда угледа на ону жену, која тако уме. Оваке жене постају пионири и расађивачи новије културе и бољега знања "у народ. Оне много брже и јаче практично спроводе у народ добро проверене и признате новине од мушких.

Довде је- засад доста речено. Ко је пажљиво прочитао ове редове, лако ће одговорити на питање: Куда ћемо са женском децом 7 М. Ђ.

Маргита.

ја сам баш довршавао последњи семестар. Бис ми је сваки час скупоцен, те сам се трудио, да га што боље искористим. једнога дана када се хтедох вратити из једне болнице пореметио се промет електричних кола, те сам морао чекати више од четврт часа. | .

Док сам нестрпљиво ходао горе доле, по ветру и киши, чекајући трамвај, опазих младо девојче, где _ стоји под једним дрветом без кишобрана, а са неким књигама у руци.

Хтедох је ословити и понудити јој свој кишобран, али бојећи се да ћу пропустити предавање учиних се као да је нисам ни опазио.

Стојао сам недалеко од ње, а непрестано сам се ломио, да ли да јој приступим или не. И, већ бејах решио, да ћу јој прићи, када ми она изненада приђе и ослови ме. |

Њен звонки и умиљати глас је тако необично одјекнуо у мојим ушима, да сам збуњено стајао пред њом, као какав гимназиста, када га ухвате где вири. кроз плот какве вишошколкиње.