Žena

298 ! ЖЕНА да ти имаш красну и ваљану кћерку, ми пак имамо „красног и ваљаног друга. И данас на седници нашега друштва изашла је на видело тајна, да тај наш друг воли и хоће твоју кћерку. Па како ми не можемо трпети у својој средини неверне чланове, а с друге смо опет стране дознали да ти нећеш да даш њему твоју кћерку, то смо ето сви корпоративно дошли к теби да те молимо и да запросимо твоју кћерку за нашега друга и пријатеља Стола.

Сиромах газда-Митре тек је сада био у незгодном положају. У први мах није знао ни шта да одговори. О пристанку није могло бити ни речи, а није их могао ни једноставно одбити. Стога, да би се некако извукао из незгоде и опростио незгодних гостију и просилаца, он рече: ;

— Хвала вам, господо, на почасти. Ја вас уверавам о мојој сталној благонаклоности. Но овако изненада не могу вам дати одређен одговор. Ово није само моја ствар. Зато се морам посаветовати и са кћерком а и са женом. Дајте ми рока два-три дана, па ћу вам онда одговорити.

=— То је извлачење, упаде у реч Зец.

— А, то не може бити, прихвати одмах МитаГрк, ми не можемо толико чекати.

— Тако је, наставља Татика. Нашто толико оду-

говлачење и чекањег Ето, ту сте ви, ту вам је жена, а ту вам је и кћи. Изволте се одмах договорити, посаветовати и решити. Ми ћемо дотле пити и чекати.

— Газда-Митре је опет хтео нешто да каже, но у тај мах Милета поче певати песму „Да знајеш“. Шта је сад газда-Митре знао друго да чини, него да се занста одмах посаветује са својом породицом. И док су гости уз пратњу свирке пили и певали, госпојаФемки је успело да наговори свога мужа, да мирним путем и на леп начин реши ово питање.

— Па, господо, отпоче стога газда-Митре, мени је врло мило што вам могу дати повољан одговор.