Žena

ЖЕНА | 953.

Молио бих вас само, да сутра дођете, па да онда коначно утврдимо ствар.

— Еј, газда-Митре, прекиде га Штука, зар ти мислиш да смо ми пијани, па нас можеш тако лако преварити 2 Прво треба девојка да пристане, па тек онда вреди твој пристанак.

— Па девојка је пристала, пожури се са одговором госпоја-Фемка. И док се газда-Митре исчуђавао и гледао у своју жену, ова се окрете кћери и рече:

— Је ли кћери да пристајеш»

— Да, пристајем, одговори јасно и гласно Босиљка.

— Газда-Митра само што капља није ударила од. чуда. Жени би још некако могао опростити, што се меша у ове ствари, али да ће његова Босиљка тако што учинити, томе се није надао. И док је он премишљао, како ће да учини крај овој комедији и како ће казнити жену и кћерку, дотле су гости од вина и одушевљења постајали све гласнији и раздраганији. Чланови бећар-друштва редом су му прилазили, честитала му, куцали се са њиме, а било их је богмеи такових и који су се баш онако својски изљубили са њиме.

И Бог зна докле би овако трајала ова теревенка, да Пери -каплару није пало изненада на ум, да он сутра дан има важно рочиште на суду. Како је осим тога било већ и скоро пет сати у зору, то је Пера каплар редом позивао своје другове, да се разиђу својим кућама. Чивут-Паја је одмах први прихватио овај предлог, позивајући се на резон и друштвени такт. Већина друштва међутим није хтела ни да чује за то, да се иде кући. Милета-омладинац је у сав глас протестовао и викао, да се Столе само једанпут жени и да се ова прошевина мора честито прославити. Мита-Грк и Штука пребацивали су газда-Митру, како он тера госте и. просиоце из своје куће, а барон Шнајдер је претио, да после овога неће бити венчани кум. Мало је требало, па да се ова необична ноћна прошевина претвори у таково весеље, као што је то Стеван Сремац лепо