Žena

302 | ЖЕНА

Понавља прошле године изнесени предлог, да у Париз пође посебни женски одбор, који ће мировној“ конференцији уручити наше жалбе и тако манифестирати иступ југославенских жена за свету и праведну. ствар. | Гђца Јела Лазаревић опширно | извештава да се за. нашу ствар у Паризу заузела гђа Адам, и предлаже. да јој се изрече писмена хвала. ·

Гђа Лепосава Петковић, управитељица (Београд), говори о једнодушности, коју осећамо за нашу оку- | пирану браћу. Све је то најбољим доказом, да смо способне за жилави рад. Српкиње ће жртвовати своју. децу заједно са Хрватицама и Словенкама, ако се ради о спасавању крвне браће и сестара.

Гђа Делфа Иванић (Београд) чита извештај са женског међународног конгреса. Председница гђа Христић упозорује, како се на том конгресу у пасусу „самоопределивање није додељено свима народима“ мислило. на сестре у окупираним крајевима.

Гђа Косара Павловић чита извештај о раду друштва милосрђа у Крагујевцу.

__Гђа Љубица Павловић (Панчево) реферира о раду. · Дев. Кола.

Гђа Зорка Димић чита извештај о раду женске читаонице „Посестриме“ у Новом Саду.

Гђа Јелена Остојић (Нови Сад) чита о раду Кола напредног женскиња.

Гђа др. мед. Живановић реферира о разним х маним институцијама, које су у Сарајеву у живо | приведене.

Гђа Тавчар, трећа председница Савеза, апелир на присутне као Словенка, да не сустану у овом рад и кличе: Живеле Словенке !

У 6 сати је седница закључена, а друга заказан за 2.јули у 9 сати.

У 9 сати пред. гђа Д. Христић отвара седниц Како је на дневном реду читање правила, то председ ница позива гђу Зорку Кастнер да их прочита.