Žena

ЖЕНА 303:

Гђа 3. Кастнер објашњава присутнима рад привременог одбора, који је стварао грађу за савезна правила. Цел је Савеза, да преко својих „савезних друштава, ради на остварењу највиших идеала у погледу хуманог, етичког, културног, феминистичког, хигијенског, социалног, привредног и националног рада.

Гђа 3. Кастнер чита читко и разговетно параграф“ по параграф:

Правила Народног женског савеза Српкињг, Хрва| тица и Словакиња,.

Име:

Члан 1. Изасланице свију женских удружења из Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца састале су се 21. септембра 1919. год. и 1. јула 1920. г. и основале су:

· Народни Женски Савез Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.

Члан 2. Српски Народни Женски Савез у Београду из 1906. год. и сви женски Савези у краљевству СХС разрешују се као такви и спадају у Народни Савез Српкиња, Хрватица и Словенкиња.

Циљ:

Члан 3. Циљ је Савеза да преко својих савезних. друштава ради на остварењу највиших идеала у п0гледу хуманог, етичког, културног, феминистичког, хигијенског, социјалног, привредног и националног рада.

Члан 4. Савезу је дужност да сва савезна друштва помаже у извођењу њихових циљева.

Члан 5. Савез је дужан да стално прати рад свих својих удружења и да међу њима ствара блиску 32једницу. Средства, која му за ту сврху стоје на расположењу следећа су: размена књига, листова, друштвених извештаја, приређивање конгреса. На три месеца пре сазива конгреса Савез је дужан да се свима својим секцијама обрати за предлог о раду и да настоји на томе да свака секција одржи предходни састанак и припреми се за рад на конгресу. На конгресу ће сек-