Žena

804 ЖЕНА

ције радити одељено, а резолуције ће се читати пред целим скупом. За конгрес ће се примати и пријављивати предавања. Савез је дужан да одржава блиску заједницу са свима словеначким женским удружењима.

Члан 7. Савез је дужан да стално прати рад свих женских установа на страни, и да при интернационалним конгресима заступа сва женска удружења државе СХС са делегатима од Српкиња, Хрватица и Словенкиња.

Чланови Савеза, њихова права и дужности:

Члан 8. Члан Савеза може бити свако женско удружење државе СХС, ако се пријави писмено и пошаље улог предвиђен правилима.

Члан 9. Свако од ових удружења располаже својом имовином и радиће и даље независно од Савеза.

Члан 10. Свако савезно друштво је обавезно да анаље Савезу тромесечни извештај о своме раду.

Члан 1. Свако друштво има права да према потреби затражи извештај о раду осталих друштава, како домаћих тако и страних.

Члан 12. Друштво престаје бити члан Савеза : када изјави писмено; када за годину дана није платило улог, када обустави рад.

Средства Савеза и руковање имовином.

Члан 13. Средства Савеза су редовни прилози. Савезних Удружења, легати и добровољни прилози. Свако ће удружење уплаћивати Савезу годишње по један динар на сваког свог уписаног члана.

Члан 14. Савез ће имати једну заједничку блатајну, али како сви чланови Управе не ће становати ни радити у једном месту, то ће се на њиховим састанцима одобргвати кредит за свако поједико место рада.

Управа Савеза.

Члан 15. Управа се састоји из тридесет чланова које бира скушштина састављена од делегата свију савезних друштава. Свако друштво од 50 чланова има на скупштини по један глас. Друштва од већег броја чланова имају на сваких навршених 50 чланова по |