Žena

ЖЕНА 58!

Разне белешке.

Женскиње у општинској управи. При општинским изборима у вароши Јаск5оп Сну у Америци први пут су постигле женскиње да узму целу варошку управу у своје руке. И у селу Егојззу у француском департмау Огзе сва су управна места почевши од градоначелника па до онога што чисти сокаке у женским рукама.

Горила замењује домаће служавке. Госпођа Елна Амоза из Лондона тврди у једним лондонским новинама да је пи тање о служавкама решила бар за своју кућу. Она је једног питомог мајмуна Горилу изучила за собарицу и тврди да мајмун изврсно врши своју дужност. Он уме да постави сто, а да не разлупа више судова но што то чини служавка, намешта кревете, чисти обућу своје господарице, отвара и затвара улазна врата, прима писма и посетнице, брише прозоре и пере судове. Осим тога је мајмун врло јефтин; плату не прима, рубље му се не пере пи не тражи да има слободан дан у недељу. Не спава дуго, не лењи се, зором устаје и разбуди укућане.

Жена у Украини ужива независнији и слободнији положај но већина жена у европским државама на западу. Узрок је томе јак утицај некадашњих грчких колонија на граничном земљишту Црнога Мора, стални ратови, због којих су људи дуго отсуствовали од своје отаџине. Она ужива иста политичка и друштвена права као и човек, има права да бира на општинским изборима, као и за народну скупштину. Сва државна места жени су исто тако приступачна као и човеку. Године 1917. и 1918. била је једна позната списатељка подсекретар у Министарству Просвете. Многе женскиње биле су заступљене у Министарству спољних послова и нема закона по коме не би могла женска да буде председник украинске републике. Женски адвокати нису реткост а још већи је број женских лекара. Исто тако је и број женских инжињера и архитекта врло велики.

Белешке о кувању.

Кугле од меса. Од брашна, мало масти, соли, водеи ! дека квасца замеси се мекше тесто, и остави да ускисне. Потом се развије, са прста дебело исече на четвороугласта парчета и пуни са фино исецканим обареним сувим месом. Завију се у форму кугле, остави да још једаред кисне док не