Žena

882 ЖЕНА

нарасту, послажу се на помазану тепсију, озго помажу беланметом од јаја и пеку. А могу се и као крофне у масти пећи,

Пужеви. Од 35 дека брашна, 6 дека масти, 6 дека шећера, једно жуманце, соли и 3 дека квасца замеси се млеком не сувише тврдо тесто и остави да кисне. Кад је већ добро ускисло развије се, са прста дебело поспе се шећером, циметом и крупним грожђем и завије у дугачку штрудлу. Исече се на два прста широке комаде, послаже на сечену страну у тепсију коју помажемо ПА ИВУ остави поново да ускисне и онда реш пече,

Лепеза од теста. Од пола килограма брашна, 5 дека масти, мало шећера, 3 дека квасца, колико је потребно млека излупа се у вајндли лепо тесто. Остави се један сат да кисне_ на топлом месту. Зато време спрема се чиме ће се пунити, 1) изжрнан мак са шећером у млеку прокувати. Расхлађеном додати коре од лимуна и 2—3 на коцке исечене ољуштене Јабуке. 2) Бадема или ораја ситно туцана исто тако зготовити. 3) Крављи сир кроз сито протрти, са шећером, жуманцетом и пеном од јаја мзмешати. 4) Пекмеза каквог се има, _ форму у коју ће тесто доћи добро машћу помазати. Од теста узети иразвити нити танко нити дебеле онолико велико колика је форма и ређати ред теста, ред фила једно за другим док се не потроши и фил и тесто. Сада опет оставити 1 сат а и дуже да кисне, помазати озгоре растопљеном машћу илагано пећи. Држи се свеже подењу дана. Али се тек други дан троши.

Сирће од малине,'као освежавајуће пиће. Узми флашу широког грла. До половине флаше мети малине. до горе наспи јаким сирћетом и запуши. Затим држи флашу 14 дана на сунцу, потом сок филтрирај и у мање флаше расточи. Остави на хладном месту. Код употребе узмеш 2—38 кашике тог сока, мало шећера и соде воде и добијаш јефтино добро освежавајуће пиће. г

Бундеве и з=лени пасуљ за зиму. (Један начин.) див. стити, исећи као обично за кување, мети у дубоку чинију, прелиј са пола воде, пола сирћета и остави тако да преноћи.