Žena

ЖЕНА | 358:

Сутра дан сложи у флаше заједно са соком, мети у сваку флашу једну пастилу Соге! (добије се у лекарници), завежи добро пергамент-хартијом и кувај у пари 30 минута.

Милева кифле фине, На даску мети '/; килограма фина брашнг. У то брашно исеци на листиће У, килограма бутера (масла) и оклагијом разваљај. За 1 круну квасца замеси мле: ком као обично и мети да расте. Кад је готово саспи га у ено брашно на дасци и замеси са 6 жуманаца, 2 деци милерама, три велике кашике ситна шећера са нешто утучене ванилије и мало соли. Кад је добро умешено остави се да. ускисне, потом прави кифлице и пуни их финим пекмезом а могу остати и празне, и онда сеу тепсију поређају, намазати беланцетом и посути крупно туцаним шећером и бадемом. Пеку се полагано.

Компот од келерабе. Келераба се ољушти и у води кува док омекша, изваде се из воде и са справом за дубљење кромпира љубе котурови. Те издубљене котурове оперемо у чистој води и докувамо у сирћеној води са мало шећера, цимета и каранфилића. Тако оставимо у тој течности да преноће да се добро упије. Тек други дан их сервирамо.

Келерабе у шлафроку имитација јабуке. Келерабе се ољуште у води прокувају, на котурове исеку и мету у маринаду од лимуновог сока, врло, врло мало соли и шећера у којем постоји преко ноћ. Сутра дан се замути тесто као 32 палачинке само мало гушће, умоче колутове келерабе и пеку у масти. ј |

Белешке из домазлука.

Да очувамо дуже чисте кујнске крпе. Кад судове оперемо не треба их одмах брисати већ послагати на послужаонику или у корпу и оставити да се оцеде и тек онда брисати. На тај начин се судови брже и лакше бришу, а крпе се толико не уквасе и остану дуже чисте. Одмах се морају