Žena
430 Мо _ ЖЕНА
их мењати, бар сваки други дан. Тада нису толико прљаве, и могу се само стопале у млакој води опрати. Чим се и најмање подеру, треба их покрпити, јер су обично од слабе материје те кад се јаче подеру, тешко их је оправити. Млеко неокувано. Да одржимо 12—14 сати без леда, да не ускисне препоручује се да га метнемо у флашу, добро запушимо, обвијемо мокром крпом и на камен поставимо.
Белешке о кувању.
Фини ролад од меса. Прво се скувају неколико јаја «сасвим тврдо, ољуште се, метну на страну. Узме се свињеће, товеђе или телене месо, а може се и помешати две три врсте
и фашира се дваред кроз машину. Осоли се, обиберише ин
помеша са мрвицама од земичке колико треба да се лепо замеси. На дасци се дугуљасто, с прста танко утапка руком, у средину уздуж поређају тврда јаја, увију у ролад, метне у тепсију, прелије топлом машћу и пече. Не треба сувише пећи да се не окоре. Сече се на колутове, што врло лепо изгледа кад се поређа у чинију. Окружи се спанаћом (зелено), резанцима (жуто), пиринџом (бело). Врло је укусно и хладно жад се сервира са цвеклама, салатом од купуса и кромпиром.
Пастета од рестлова меса. Узме се телеће, пилеће или друго печено месо, протера се кроз машину, исече на ситно мало сланине, исто тако пола краставца (из сирћета или воде), мало капре, мало куване шунке, све се то измеша са парче"том масла (бутера). Тиме се пуне земичке, остави се 24 сата на хладном месту да стоје и кад се хоће да употреби сече се на танке колутове.
Јаја на француски начин. Направи се добар спанаћ.
Кад је готов, успе се до половине у форму. Онда се узму
онолико јаја колико је особа или колико могу да се поређају у форму. Од тих јаја направи се тврда пена и намаже се “на спанаћ. У њему се кашиком удубе онолико плитких рупа колико је јаја и у сзаку дубљину мете по једно жуманце. "Свако жуманце се мало осоли, озго се помећу парчета масла
„и мало мрвица од земичке, форма се мете у лонац у којем
и рвање оу 2