Žena

Х

ЖЕНА — 431

вода ври и кува се тако у пари 10—15 минута и одмах носи на сто.

Радикалска Пашић-Протић торта. Узме се 16 дека масла (бутера), 26 дека брашна, 10 дека милера. 8 дека ољуштена самлевена бадема, отрвене коре од пола лимуна, на врх ножа цимета, једно жуманце и мало сока од лимуна, те се замеси у тесто и остави '/г сата да се одмара на хладном месту. За то време утуче се тврда пена од 4 беланца, за тим дода једна кашика брашна од пиринџа и самлевена бадема, и пече се у форми од торте. Затим се исто тако у форми од торте испече и оно тесто које се за то време одмарало. Кад је готово онда се обе торте споје са овим кремом: "/10 млека, 5 жуманаца, једна мала кашичица ванилина, 5 дека ситна шећера и 2 парчета рибане шоколаде мешају се у лонцу на ватри као шодо и кад се почне згушњавати скине се са ватре, метне лонац у хладну воду и'меша све док се не охлади. Затим се умути 7 дека масла (бутераг), њему дода 5 дека пржена самлевена бадема, и напослетку се помеша са кремом. Кад су обе торте тим кремом састављене, ако још од крема што остане, помаже се њиме торта и одозгоре, а потом се цела торта превучеса глазуром од шоколаде, Глазура се прави овако: 14 дека шећера, 14 дека шоколаде, 8 кашика воде ин парче као орах масла. То се кува док не буде густо. Кад је кувано, остави се да се охлади, а када је млако, онда се прелије торта. _ т-

Торта „Србија“. Од 28 дека брашна, 14 дека шећера, мало ванилије, 21 дека масла, 6 кроз сито протрвених тврдо

· скуваних жуманаца и једна кашика воде или вина умеси се

есто, развије и већи део мете у форму од торте, а од остатка заокружи торту у два прста висине и мете да се пече. Кад је упола печено, извади се из рерна и филује са овим филом: 14 дека шећера се шпикује и помеша са 20 дека ољуштена самлевена лешњика и онда се допече, али тако, да фил остане мекан. Кад се торта исхлади, сва се учесто искити са воћем из шећера (слатким) а одозгоре преко воћа у вис покрије са ошећерисаном тврдом пеном од скорупа (оберста).