Žena

12

ак С е л'о

"пе У вредном селу, путеви су оправљени. Нигде се не преврћу кола, нити се стока бије мотком да извуче кола из блата. Мостове су на потоцима и рекама оправљени, Никад нема случаја, да се неком деси рђав случај кад је мост прелазио, Куће су окречене, у њима је видно, и у њима и око њих је чисто. Усеви су на време посејани вешто обрађени, и на време сређени. Кроз село и изван села, видеће се добра стока, добри воћњаци, виногради и ливаде. На више места видеће се кованлуци и у њима кошнице с пчелама. __ "о Претседници, кметови и одборници су У добром селу најпаметнији, најпоштенији и највреднији људи. Они брину о селу и општини као д.бри домаћини о својој кући.

Без добрих. справа, и без доброга алата, семена и стоке, без доброга рада, нема напредне земљорадње. Треба знати хтети и имати чим радити. Справе после употребе треба очистити и чувати, јер се оне не могу сваки час набављати. Рад отклања три велика зла: досаду, порок и немаштину.

ПЕЕЕ а ва а

Народне пословице зване но авеанноа

Ако ми не можеш помоћи, немој ми одмагати.

Боље је сложна инокоштина него несложна задруга.

Док се човек сам не осрамоти, не може га нико осрамотити. и

Зло је ко. не зна, а учити се неда. _

Према губеру ваља се пружити. __--

Учини добро не кај се, учини зло, надај се.

етрали сељаци. — 15 селу Га Рибник: у. Борну. догодила се тешка несрећа. У. породици 4 Омиљанића помрли су, у највећим. мукама. скоро, сви уку-: ћани; који су. јели. месо од вола, који, је. Сел ава а црног пришта (антракса). ;