Žena

НАША КУЈНА

Риба на луку у ђувечу.

Рибу шарана, или сомову, очисти од крљушти и слузи и опери је пре него што је распориш у неколико вода, затим је распори, извади дроб и са обе стране нарежи је, па посоли и остави да мало постоји. Узми према риби, зејтина или масти у тигањ, испржи доста црног лука исечена на листиће, да пожути, метни у ђувече, додај мало пиринча и на тај лукац метни рибу. Сад направи прелив овако: у један тањир метни три кашике зејтина, кашику брашна и мало алеве паприку све то измути са кашиком сирћета и две кашике воде. Прели преко рибе и пеци у пећици (рерни)' док риба не буде добро псчена. Кад сипаш, метни на дугачку чинију с једне стране рибу, а с друге лукац.

Сир од дуња ·Китнкес).

На две и по киле неочишћених дуња спреми једну килу шећера. У лонац метни воду да кључа, дуње исеци на. кришке, ољушти, их, и семе очисти, спуштај их у кључалој води, и кад одмекну, вади их одмах на решетку или ђевђир и протрљај их брзо у једну шерпу у кејој је измерени шећер. Над тим шећером кад.се дуња протрља (пасира) шнећер се полако топи, и“ кад си све измерене дуње протрљала, метни на крај штедњака да се брзо кува. Кување траје обично четврт сата. Судове у које ћеш изручити сир од дуња немој квасити. После једног сата можеш већ да изручиш' из модле.' Има лепу боју и врло је укусан, и до прелећа може да стоји. Добро је за посне славе место ратлука,. ј са 5 | - #25 с

|. Посни колачи од ораја (врло је добро и опробанд). и.

> Узми пола киле. туцаних или самлевених“ораја; четврт киле шећера метни да се прокува са шољом