Zenit

ULLRICHOV SALON

(kolektivna izložba Vladimíra Be-

ci ć a 20. II. 1921.], Izložba s l i k a. Tim je řečeno za nas ne u ш e t n i n a. S l i k a r, to još ne znáči u m e tn i k, Slika označena ,-Studija iz 1908, god-“ govori, dag. Recič dan a s ni : e ni senka što je lada bio, ~Adam i Eva“ što su putovali iz „Proljetnog Salona“ čak u Ženevu, vratiše se umorni opět k nama i progone nas. Oni opět ~vise“. To je sve što se dade reci o slikaru Vladimiru Beciču uprkos ženevskih „kritika“ koje su ga stavljale čak i na prvo město. Mi ni do tih „kritičara ne držimo posve ništa, jer su mogli to da napíšu i jer je to po svoj orilici ona rubrika, kao i u našim dnevnicima koju ispunjavaju kolporteri!

SVETOKRET.

List za ekspediciju na severni pol čove-

kovog duha. Izlazi u Ljubljani. Izdavač i urednik: Virgil Poljanski. Originalan za Jugoslaviju, Više negatjvan nego požiti van! Sadržaj: Evo me! (Manifest) Projekcije -- pesme: Na tračnicarna, Čežnja, S bičem u hramu. LJUBLJANSKI ZVON. Slovenski časopis u prvom broju g, 1921. ima članak Mirana Jarča: O novijoj srpskohrvatskoj lirici, Govorí o Krleži, Césare u, Crnjanskom i Miciču i dr. kao o Sturm-Drängerima ívrlo zastarele reci koje s ovima nemaju ništa zajedničkog g. Jarč!) KMEN. Urednik St. K, Neumann, Prag. Svrača pažnju Neumannova próza iz rata: E 1 b a s a n i članak A. M. P i š a: Ke kolektivnemu dramatu, Reč je o Karel Čapeku i n'egovom dramskom dělu RLIR (Rossums Universal Robots). DER STURM. Ekspresiionistički mesečnik.lzdavač: Herwarth Waiden, urednik: Lothar Schreyer Berlín. Februarska sveska 1921,, dvanaestog godišta. Ovaj časopis neumorno vodí borbu za pobedu ekspresionizma i nove umetnosti. Ova,j broj donosi priloge: W a 1 d e na, kóji u článku Kubismus in Stahl tuče kritičara Berliner Tagblatta i kritiku preekspresionističke poezije. Kurt Liebmann o pokojnom pesniku Augustu Sprammu, H, Waldenovu mužičku kompoz;ciju Stramme ve pesme Wankelmu t, ímaju dva crteža Rusa Ivana Punia (Petrograd). ROSANDIĆ, Monografija radova s Ujevičcvim dosadnim i rđavim predgovorom, O samom Rosandiču mora se govoriti isto kao i o Meštroviču. CVIJANOVIĆEVE KNJIGE Beograd. Miloš C rnjanski; Lirika Itake (Cena 4 din.) Miloš Crnjanski; Priče o muškom (Cena 7 din.) O ovim dvěma knjigama našeg saradnika kóji živé u Parizu, biče govora. Artur Schopenhauer: Metaífizika polně ljubavi (IL ízd. Cena 5 din.) Augustin Ujevič: Lelek sebra. JOSIP KOSOR: Požár strasti (11, izdanje St, Kugli, Zagreb). Izdanje neukusno. KAZALIŠNI LlST.lzlazi u Zagrebu tako opremljen i ureclivan, da bi mogao izlaziti i u Perjasici. Totentanz od Alfreda Kubína, Mapa crteža, Franz Werfel: Nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig, Prvi roman pesnika Werfela, Walter Hasenclever: Jenseits, Drama, U Berlinu prvi put je prikazana u „Kamerspiele", 15. 11. 1921. U Dresdenu doživila je veljki uspeh, Menscheitsdämmerung (Symphonie jüngster Dichtung) Izdao i napisao značajan predgovor Kurt P i n thus Berlin, Plejada nemačkih ekspresionista; Be-

cher, Benn, Daubier, Ehrenstein, Goll, Ilasenclever, Heym, Heynicke, van Hoddis. Klemm, Lasker-Schüller, Leonhard, Lichtenstein, Lotz, Otten, Rubiner, Schickele, Stadler, Stramm, Trakl, Werfel, Wolfenstein, Zech. Knjiga sadrži uz pesme autobiografije pesnika i portrete ekspr; slikara: Kokoschke, Meidnera, Eugerta, Lehmbrucka, Schielea i dr. 0 samoj knjizi biče opširno govoreno. Ein Geschlecht; Fritz v Unruh, Tragedija iz rata. Primili smo još Pr é î a c e na francuskom jeziku iz pera Waldemara George-a (Paris) s kojim je otvorena internacionalna izložba „Sturma“ u Berlinu jan 1921., na kojoj su bili sledeči zastupnici kubista: Albert Gleizes (Paris), Louis Marcoussis (Paris). Jules Evo 1 a (Rom), Tour Donas (Antwerpen), Sonja DakmnayTerk (Madrid), SVETSKI PREGLED. Meseca marta počinje izlaziti u Beogradu nedeljni informativni list opšte kulturnog značaja. Ovde se nastavlja borbenost „Progresa i biče informativan o svému što se značajno u svetu dešava, Medu do ma či m saradnicima spominju se: M, Nikolić, Sv. SteKnović, D. Vasić, St. Vinaver, M. Krleža. B, Tokin i t. d. a medu straní ma: Bazalgette, Vailland Couturier, M.idelaine Marx, Rappaport, J. A. Kalmer i t. d. Redakciju zastupaju za; BEOGRAD BOŠKO TOKIN PRAG VIRGIL POLJANSKI PARIS - RASTKO PETROVIĆ

ZENIT ima u pripremi;

A. Bloch: Dvanaestorica, „Najčuvenija pesma našega vremena“ u převodu i s predgovorom Stanislava Vinaver a. Ivan Goll: Novi Orefej l . Ditiramb, u převodu Ljubomira Mic i č a s originálním Gollovim prologom: Station 1921, Walter Hasenclever; On kraj, Drama, u převodu Ljubomira M i c j ča.

Pretplata " ZEN ITA"

Na celu godinu 30 dînara Na póla godíne 15 dínara Na četvrt godíne 7'50 din. Za ínoslranstvo 2 50 Franka Pojedinl prímerak stoji u pretplati 2 50, a u prodají 3 din. Cena ovom proširenom broju za pretplatnike ostaje ista, a u preprodaji stoji 4 dinara.

18