Zenit

Јакоб. Али ситуација нипошто не посгаје јаснија. Штавише ! Поводом нове премијере Берхтолда Брехта, овај пут y „Државном Позоришту“, где ce je давала Марловљева драма „Едуард II“ y Брехтовој преради, долази опет Херварт Взлден и очигледно доказује са паралелним текстовима, де je Брехт преписас сгихове, па чзк ни y позоришном манускрипту, да није ставио наводнике или име аутора Рембса. Дакако, ми за сада не можемо да утврдимо, ko je y праву, пошго нам нису сви докуменги при руци, Да je то случај напр. са једним нашим плагијатором, то би било много лакше, и ако би он и даље, после свих доказа био „признат песник“, a сигурно и одликован. Ми можемо напр. да наведемо прилог „Prager Presse “ бр. 50, од 14. дец. где je „преведена“ песма нашег плагијатора, која почиље „Mutter ich trage die Fahne.“ To cy дословце преписани стихови немачког песника Рајнер Мариа Рилкеа, с потписом овенчаног плагијатора Густава Крклеца. (Види „Зенит“ бр. 8/1921.)

У Русији -

У Русији У Лењинграду свечано je отворено „Црвено Позориште“. Позориште je одређено само за раднике. Увече између позоришта и радничких квартова, сталво саобраћају трамваји. ■ Немачки драмски песник Ернст Толер, намерава да још y децембру посети Русију, пошто je пуштен y слсбоду, давши свој данак Немачкој Републици 5 година робије. У Русији ће присуствовати премијераш својих драмз, које су готово све преведене на руски. ■ Пушкинова изложба, која je била отворена y септембру о. г. затворена je пред неколико дана. Имала je великог успеха. ■ У Москви je отворена изложба, на којој су заступљена три немачка сликара. Г. Грос, О. Дикс и К. Колвицова. Изложбу je посетило 40.000 људи. ■ Са великим успехом, y Москви je играо „Хамлета“ млади глумац М. А. Чехов, који ce je прочуо са Стриндберговим „Ериком IV.“ („Зенит“ je писао y њему y свесци 17/18. која je посвећена руској новој уметности). „Хамлет“ није остао мртва светиња као код нас, него je скраћен на 3 чина, a улога Фортимбраса сасвим je испуштена, као сувишна.

У Београду

У Београду Г. Јован Бијелић, један од најозбиљнијих наших сликара и раденика, не може да добије y целом Београду салу, где би отворио своју велику колективну изложбу.

У ПРИПРЕМИ BPAHKO BE ПОЉАНСКИ 9 9 9 9 ?-;■ ■ ? ? ?

UTEMEUENO ISOn TELEFON Br 6-82 B. HOFMAN ZAGREB lI.ICA BROJ 12 E3HE tvorniCko SKLADISTE SVAKE VRSII MANU F AKT URNE ROBE Prodaja na veliko i malo.

SPECIALNA TRGOVINA MODERNE KONFEKCIJE ZA ODRASLE I DEÇU ZAGREBACKI ишшшшшшшшшшшшшшт ■ MAGAZIN ■■■ннпнннн ZAGREB UGAO PETRINJSKE 1 JURISICEVE ULICE