Ženski pokret

Нашим читаоцима

Некада док тешкоће за покретањем нових листова нису готово ни постојале, бивало је да је ницало више листова по што је стварних потреба било. Данас се догађа обрнуто. Много је више потреба но што имамо листова. Тако се у нашој средини одмах од конституисања Друштва осетило врло јако колико би потребно било имати свој часопис, кроз који би се могла третирати сва разнолика, нерешена питања на пољу феминизма; преко кога бисмо долазили у везу са Женама сличних мисли из целе земље; помоћу кога бисмо створили прегледну слику данашњег жениног рада у нашој средини; испитали њене способности и одредили тачно њену улогу у израђивању друштвеног живота у нашој земљи. Нама је потребан био лист да покрене сва питања која модерна жена има да решава у кући и породици, у политици, у друштвеној економији, у појединим струкама којима се одала; да пратимо њен значајан рад по хуманим друштвима. Међутим, како је покретачима листа нарочито било стало до тога да лист може да чита што већи број жена, јер он треба поред обавештавања да врши у неку руку и васпитни утицај, то Са тим циљем никако није била у складу цена која се листу

морала да одреди с обзиром на данашње услове за штампање. То је био један од главних узрока да се тако дуго оклевало са покретањем истог. Најзад, када другог излаза није било, Друштво се морало одлучити да отпочне са издавањем овог врло скромног месечног листа, коме се морала одредити овако висока цена да би му се омогућио опстанак. Овим нашим листом обраћамо се свим пробуђеним свесним женама нашега народа, које су нарочито у току последњих ратова били храниоци и заштитници својих породица, напомињући им да је то њихов лист кроз који могу да решавају сва питања која им на срцу леже и да изразе све што им данашњи опстанак чини тако тешким. Оне морају бити свесне тога да им је дужност да раде на што јачем растурању листа, како би се што већи број жена упознао са суштином женског покрета и постао свестан велике потребе да жена у нашој држави стекне своју заслужену равноправност.

Лист излази један пут месечно и стаје годишње дин. 24. полугодишње дин. 12. месечно дин. 2. За сва питања која се тичу уредништва и администрације обратити се на адресу листа: Женски Покрет, Зелени Венац 8.

Страна 2.

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

Бр. 1,