Ženski pokret

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

Поздрав из Енглеске.

Узалуд.

Закон о Штампи.

Ми смо признавале већ небројено пута да при решавању женског питања у нашој земљи немамо ни из далека да се боримо се оним тешкоћама које су имале да преброде наше претходнице, кћери великих и високо културних народа. Наш је пут прилично утрвен и зато имамо да заблагодаримо можда у првом реду Енглескињама, које су својом истрајношћу, преданим радом и сјајним способностима извојевале у свету једно велико признање женском имену. Ми смо имале част да покретање нашег листа поздрави једна од заслужних кћери тога народа: Miss Millicent Garrett Tawcett. Она данас важи за једну од првих жена у Енглеској и својим вазда коректним, академским држањем успела је да задобије и најоштрије противнике женског права гласа. За време рата, и ако искрена патриоткиња, она своје родољубље није изражавала јефтином и вулгарном мржњом против непријатеља, него је изашла пред све своје сестре са једном великом и племенитом девизом; Рад, мало речи, оданост отаџбини и нашем високом позиву; тиме ћемо извојевати слободу не само нашим, него свима женама. Речи које нам је упутила за наш први број одишу истом вером у значајну улогу жене у опште, а оне су истовремено савет једне озбиљне раднице, богате великим искуством. Те речи гласе: Радите за слободу жена ваше земље. Када будете радили за жене, ви ћете истовремено радити и за људе и за жене и за децу.

Женско питање постало је предмет посведневних дискусија и осетила се жива потреба за покретањем једног месечног прегледа. Он има да се бави друштвеним положајем жене у прошлости, садашњости и будућности; уређиваће га жена; писаће у њему жене, новчану подлогу створиће жене. Отишле смо у Управу вароши да часопис пријавимо. Али, ту нам је врло љубазно објашњено да и поред тога што ће тај лист уређивати и издржавати жене, ипак почасно место одговорног уредника може заузети само човек. Чл.

9 нашег закона о штампи гласи: Одговорни уредник мора бити српски грађанин који ужива грађанска и политичка права према чл. 22 устава. Збиља, ретко занимљивих бесмислица садржи наш закон. Један лист могу да испуне својим чланцима жене, могу да га уређују, да у њему покрећу питања чију суштину у већини случајева људи не могу ни да схвате, а моралну одговорност за све то не може да сноси жена; међутим, може да је сноси ма који човек и онај који у азбуци не распознаје ни једно једино слово. Сасвим разумљиво, јер одговорни уредник може бити само онај који има, политичка права, а за стицање политичких права потребно је само бити мушка глава, није потребно чак ни бити писмен, а некмо ли разумевати се још у политици, штампи и томе сличном.

Има их доста у нашој земљи који наше Уједињење и увођење демократског режима нису поздравили баш са много одушевљења. Међу њима су и многобројни Срби—Муслимани конзервативних начела. Још пре неколико месеца када је у Београду држан конгрес жена, долазила је њихова депутација у Београд са молбом да обавезно школовање женске деце не обухвати и Муслиманке. Међутим, узалуд им је било страховање. Није се навршила ни година дана од како су се потрудили чак до Престонице да изјаве како они неће допустити да Муслиманка изађе из својих кућа и путем просвете уђе у друштво, а у Сарајеву приређује чисто муслиманско друштво Гајрет концерат на коме узимају учешћа, први пут од како постоје, жене — Муслиманке. Ја не знам хоће ли они који муслиманске прилике довољно не познају моћи да схвате какав је то преврат извршен у њиховој конзервативној средини када је у једној концертној дворани, пред хиљадама гледалаца села за клавир једна млада, симпатична, ведра и насмејана Муслиманка; када су се остале слободно кретале измађу редова гостију и својом љупкошћу и предусретљивошћу побрале толико велики приход какав Гајрет нити и једно друштво у Сарајеву у опште до сада нису побрали. Ми вас свесрдно поздрављамо драге наше сестре и срећне смо што су порушени високи зидови предрасуда. који су

Бр. 1

ЖЕНСКИ ПОКРЕТ

Страна 3.