Ženski pokret

растројства, која стоје у вези са обољењима полних органа. Исто тако је, на крају књиге, дотакнуто и питање брака, посматрано са гледишта женског здравља. Књига је писана стилом и наменом за интелигентан свет. Ко је прочита и ко је има стално при руци у својој библиотеци гледаће на многе ствари тачније и правилније.

Др. Влад. Станојевић,

ЛИСТАК

Победила.

Сцена из другога чина из драме Победила. Лица: Олга Павловић и Рикард Штеби, Словенац, капетан у аустријској војсци, у реквирираној соби у кући родитеља Олге Павловић. Догађа се за време окупације.

Олга. 0, да !То осећање је најјаче у нама! И у мени! Кад би ми неко ставио да бирам: или бих да ме пусте да гледам отворених очију, отворене душе да прођем кроз све јаде и ужасе овога рата, да видим сву крв, све појединачне смрти и болове, све да их осетим и на крају да се угушим у својој крви; или, да сви дођу одмах натраг кући, да воде миран живот под управом туђина, ја бих бирала оно прво. (Али као да се сад тргла оних јаких слика које јој је душа већ изазвала.) Рикард. То је чудновато, непојмљиво! Олга. Јесте. За време великих офанзива не могу да се отресем страшних слика (говори живо као да их сад гледа) тада не видим боју војничке блузе, видим само човека, један живот пресечен, једну душу која се гаси, а осећа да се гаси. Тај тренутак далеко од својих, можда у крају који пре ни видео није, далеко од оних за које је он био све. (Стреса се.) Ја видим последњи поглед бачен у даљину, руку у очају пружену као да нешто хвата (прекида саму себе). Има страховитих појединачних трагедија у овој великој општој трагедији.

398

Женски Покрет

11 и 12