Ženski pokret

вида своју високу дужност: заштиту жене, њених интереса и ње )их права. Други корак y том смислу установљење je Азила за жене. Женски Покрет ћe учинити све да ова неопходна социална установа постане и једна културна установа првог реда, пружајући хигиенско, културно, топло и срдачно уточиште жени, чија социална и материална беда достижу данас свој врхунац. Не би требало да буде и једне иоле културне и напредне жене, која ce не би заинтересовала за овај фонд и то своје интересовање не би пренела на што већи број других жена и културних људи уопште. Правила фонда биће објављена у идућем броју листа.

Конфернција жена Labour-партије y Енглеској

Конфернција жена Labour-пaртиje y Енглеској (енглеске радничке партије). Јунска свеска „Labour Woman“ („Радница“), месечног органа женских чланова енглеске Labour-пapтије доноси исцрпан извештај конференције жена Labour-пapтије, одржане маја ове године. Дневни ред конференције обухватио je многа питања која данас интересују и треба да интересују све жене целог света, првенствено жене рада. Борби y парламенту, парламентарним изборима посвећена je велика пажња. Конференција je подигла глас протеста против тога што жене испод 30 година (наравно y Енглеској) немају изборно право, тражећи гa за све жене од 21 године на више. Али су васпитна питања ипак заузела најистакнутије, најзначајније место. У непосредну везу са њима доведено je питање „двоструке егзистенције“ пошто je енглеска влада, y знаку „штедње“, наредила отпуштање удатих учитељица. По том питању заузето je, наравно, сасвим правилно становиште : жена мора имати исто право на позив, као и мушкарац, без обзира да ли je удата, или није. Уложен je, несумњиво, оправдан протест против штедње на просвети и жени, a расипања на другoj страни, одакле народ нема никаквих користи, осим штете. Овоме су придружене и неколике резолуције против беспослице, дводомног система итд.

„Arbeiderkrinden“ („ Радница“)

„Arbeiderkrinden“ („ Радница“) орган жена комунистичке партије Норвешке, доносећи извештај по овој конференцији, замера енглеским радницама на њиховој вери y реформе „демократских" држава, која je доминирала целом конференцијом.

7

Конференција Жен. радничке партије y Енглеској

329