Ženski pokret

Ово није фраза, јер када би све жене хтеле да буду искрене, ако не јавно, оно бар пред собом би признале једну истину: да жена, баш као жена, пати у овом друштвеном уређењу издвојено од онога што пати још ако је економски слаба због неправде и понижења које сусреће сваку жену као жену, без разлике положаја и осим политичких права. И тако је ова Управа и ове године приморана да попуни своје редове, решена да чува жижак феминизма у нашој земљи макар он и тулио до тренутка када ће синути јаком светлости. Управа се нада да ћe нове чланице, које ступе у Управу ојачати њихову снагу, јер она није клонула, и удруженом енергијом бориће се за победу узвишених идеја Женскога Покрета.

БEЛЕШ K Е

Интернационални Женски Савез

Интернационални Женски Савез организовао је конференцију за спречавање узрока рату, која се састала на изложби у Вешблеју, под председништвом маркизе Абердин и Темир. Говорници су били: г-ђа Малатер Селие; г-ђа Аврил де Ст. Кроа; Д-р Рене Санц од стране Интернационалног Црвеног Крста; бароница Манерхајм, председница Интернационалног Савеза Нерса; Мис Мунд, од стране Интернационалног Бироа Рада; Д-р Нитобе, од стране Лиге Народа; Леди Астор, Сир Џорџ Раиш, Мис Маргарит Банфинд и Г. Набсон из Велике Британије; г-ђа Аренас из Швајцарске; Мис Фирхелм из Финландске: Д-р Паулина Луизи, из Уругваја и Мис Манус из Холандске.

Интернационална Лига за Мир и Слободу.

Интернационална Лига за Мир и Слободу. Лига је одржала свој V Конгрес у Вашингтону под председништвом Мис Адамс. По Конгресу специалним возом делегати су отишли до Чикага и уз пут су у разним местима одржавали конференције и састанке.

Данска

Данска Избори нису донели већину ни једне партије. Министар Председник је обећао изнети пројекат закона о удаји, који није био поднет последњој сесији. Последњим изборима није се успело да више жена уђу у парламенат; али три жене посланици биле су понова изабране; Г-ђа Ларзен (социалиста), г-ђа Манинг-Хаушулц (консервативне партије) и г-ђа Ерна Мингс (радикал) Г-ђа Нина Банг, наименована је за министра просвете у новом кабинету; ово је прва жена мшнстар у Данској. Рођ. 1866 год. од младости припада социал-демократској партији. Од 1913 до

7

Беле шк е

299