Ženski pokret

1917 год. била je члан Општине у Копенхагену а од 1918 г. члан је Сената. Писала је дела из Политичке Економије; има намеру реорганизовати народне школе.

Велика Британија.

Велика Британија. Велику демонстрацију је организовао Народни Савез Учитељица у Лондону, да протествују због неједнаких плата учитеља и учитељица.

Индија.

Индија. Изгласан је закон за обавезну наставу девојчица од 5—10 год.

Италија.

Италија. 12 маја 1923 год. на Конгресу Интернац. Алианције одржаног у Риму, г. Мусолини је обећао да поднесе пројекат законски за право гласа жене у општинама. На дан годишњице овога Koгpeca Интернац. Алианса и Удружење за Женско Право Гласа у Швајцарској послали су г. Мусолиниу телеграм да га подсете на дато обећање.

Уругвај,

Уругвај, Млади инжињер г-ца Переира, која је свршила чувену техничку школу у Паризу Ponts et Chaussćes, наименована je у Монтевидео за професора на техничком факултету.

M. А

Žensko Dobrodelno Udruženje

Žensko Dobrodelno Udruženje у Трсту je одржало своју годишњу скупштину 14 маја т. г. Скупштини је председавала председница, нама добро познате, г-ђе Антоније Славинове. Друштво је основано 8 нов. 1922 г. а данас броји 1200 чланова. Према програму свога рада друштво је подељено у три одсека: просветни одсек, добротворни, и одсек за ручни рад. Просветни одсек се бави просвећивањем словеначког живља у тим крајевима, и у току прошле године одржано је 16 предавања у Трсту и околини, а једно у Горици. Предавања су третирала разна питања, а одржавала су их саме чланице друштва. Да би утицале и на крајеве, где вредне чланице овога друштва нису могле доспети, друштво је основало свој орган „Ženski Svet" врло добро уређиван женски часопис. При самом почетку скупљено је око 2500 претплатника, а данас се „Ženski Svet“ растура у 4000 примерака, и успева да сам себе издржава. Добротворни одсек имао је такође врло добрих резултата, и ако друштво располаже минималним средствима. За време божићних празника друштво је раздавало помоћ сиромашном грађанству делом у оделу и обући а делом у новцу, а школску децу помагало преко целе године. За време лета друштво је послало 600 сиротне деце, да по 2—3 месеца проведу на чистом ваздуху у словеначким породицама по селима. Одсек за ручне радове бави се организовањем курсева за

300

Женски Покрет

7