Ženski pokret

везове и шивење. Курсева има двојаких: за одрасле и за девојчице. Нарочити течајеви су основани за ученице, које су себи направиле одело од поклона, добивеног као божићни дар. Курсева има двомесечних и других који трају преко целе године. Поред стручних наставница, курсевима руководе и саме чланице друштва. Узимајући у обзир са каквим се огромним тешкоћама бори Žensko Dobrodelno Udruženje, постигнути резултати за две године његова постојања су сјајни. Његове акције се дају осетити код целог нашег живља на томе делу јадранске обале и ми најсрдачније желимо неуморним чланицама најлепши успех рада у будућности.

Жене почасни доктори.

Жене почасни доктори. Приликом Кангове прославе на Кенигсбершком Универзитету изабране су две жене за почасне докторе тога Универзитета. Г-ђа Брендштрем, Швеђанка, која је од 1914 до 1920 год. живела стално мећу ратним заробљеницима, и с њима делила добро и зло, именована је за почасног доктора теологије. А источнопруска песникиња Агнес Мивел наименована је за почасног доктора филозофије.

Жене у Рајхстагу.

Жене у Рајхстагу. Данас у немачком парламенту Рајхстагу има 19 жена посланика. Како се немачке жене бирају по партијама, то је ове године ушло у парламенат 10 жена социјалдемократа од 100 посланика; 2 жене од 28 немачких демократа, 2 жене од 44 посланика немачке народне партије, 5 жена од 61 комунисте, 4 жене од 65 центрумаша, 4 жене од 96 немачких националиста, 1 жена од баварске народне партије. Као што се види социјалдемократе су највише места дале женама на својим листама; код њих је највећи проценат, 10%, а код немачке народне партије најмањи, 4,3%.

Прва жена адвокат у Немачкој.

Прва жена адвокат у Немачкој. Доктор права Марија Мунк положила је пред државном комисијом у Берлину адвокатски испит и, постављена је код Берлинског Покрајинског Суда за адвоката. Д-р Мунк се специјализирала у брачном, породичном и старатељском праву. Она је написала брошуру „Реформа брачног права и родитељске власти“ коју је издао Немачки Женски Савез

Исправка.

Исправка. У последњем броју „Женскога Покрета“ у Белешкама изнет је извештај о раду Скупштине Н. Ж. С. у Сарајеву. На 250 стр. је у одељку, у коме се говори о раду трећега дана скупштине, штампарском грешком изостављена реченица „Београдски део Управе" те се из текста може закључити.

7

Беле шк е

301