Ženski pokret

зато што су услови живота тешки, интелектуалке треба да раде на просвећивању сељанки, неупућeне у најбитније захтеве културног човека; невоља и брига је њихов цео живот. Неуки сељани веле интелектуалцима: „ви лакше живите, више знате". Интелектуалке не смеју остати усамљене; треба да се преваспитају за социјални рад, за подизање у својој средини свесних и културних друштвених бика. Само рад угушује сувишно обожавање свога ја. Француска министарка Сизан Лакор, сеоска учитељица редак је пример како се у малом селу у области Дардање може радити много и постићи много за добро народа, Чест је случај и у мањим местима названим паланкама, да неке жене свесно коче напредак и рад напредних жена, Данас, када је женско питање пред својим решењем, такве же-

не не смеју својим ставом одрицати важност борбе свесних жена и под тим видом се учауравати у једноставност малоградског живота. Паланка није разлог за неактивност; и она као и село пружа врло погодно тле за рад, јер се има збиља шта и на чему радити. У организованом раду, у стремљењу извесним циљевима, живот сваког човека тече живље и јача вољу. Какав је смисао човека који „Богу краде дане"? Може ли такав човек са очитом празнином у души, осећати радост живота? Не, нити је то позитиван, ни стваралац човек. Само онај чији живот покреће мисао и осећања за рад и добро друштва, има права да се назове културним и друштвеним бићем. Београд.

ДРАГОСЛАВА ГАВРОВИЋ

Internacionalna studijska konferencija u Zürichu

Internacionalna alijansa za žensko pravo glasa održala je od 26 februara do 1 marta t, g. veoma zanimljivu studijsku konferenciju u Zürichu. Cilj ove konferencije je bio u glavnome: 1) da zainteresuje omladinu za feministički pokret; 2) da rasmotri sva pitanja koja su u vezi sa održanjem svetskoga mira; 3) da pronađe najbolje metode za dobijanje prava glasa za žene, Za omladinu je bila priređena velika javna manifestacija sa temom; »Sta očekuje omladina u budućnosti«. Govornici su bile omladinke iz Kanade, Francuske, Velike Britanije, Holandije, Švajcarske i Turske. U sklopu pitanja za održavanje mira konferencija je rasmatrala sledeća pitanja: 1) Praktičan program za mir. 2) Da li se moraju smatrati obaveze iz ugovora za apsolutno nepovredljive, i to i u tome slučaju da ne postoji efikasan aparat za pomirenje internacionalnih konflikta. 3) Na koji način se može sprečiti da industrija naoružanja i trgovina oružjem ne postizavaju tako ogromne profite. 4) Kako može da se sprovede organizacija kolektivne bezbednosti i međusobne pomoći. 5) Da li treba da tražimo ponovo saziv internacionalne konferencije za razoružanje radi sklapanja konvencije za ograničenje naoružanja. 6) Na koji način možemo da sprovedemo u okviru rada za Društvo naroda težnje za poboljšanje političkih i ekonomskih prilika, da ne bi došto do rata.

Na javnom zboru, posvećenom ženskom pravu glasa, su bile sledeće teme: 1) Iz istorije švajcarskog ustava. 2) Demokratija i žensko pravo glasa. 3) Da li je u vladi jedne zemlje mesto za žene? (Po tome pitanju je govorila gđa Brunschvicg). Jedna konferencija je bila posvećena pitanju; »Rad žene i nezaposlenost«. Na toj konferenciji se raspravljalo o sledećim temama: 1) Ekonomske posledice nejednakog postupanja sa ženom kao radnicom. 2) Na koji način možemo da sprovedemo kroz zakone i u praksi jednake mogućnosti za osposobljavanje za rad za ženu kao što postoje za muškarce. 3) Na koji način možemo da sprovedemo kroz zakone i u praksi jednaku mogućnost za vršenje poziva za žene kao što postoji za muškarce. Iz Jugoslavije učestvovale su na ovoj konferenciji gđa Milena Atanacković, koja je upravna članica Internacionalne alijanse i šet Internacionalne komisije za zakone obzirom na ženu, zatim gđa d-r Mira Vodvarka-Kočonda kao pretsednica Alijanse ženskih pokreta i gđa d-r Mojić Angelina. Gđa Atanacković je vodila rasprave o jednakoj mogućnosti za vršenje poziva za muškarce i žene, a gđa Vodvarka je dala izveštaj o propagandi u našoj zemlji za žensko pravo glasa. O pojedinostima, rezolucijama i zaključcima ove konferencije objavićemo duži izveštaj u idućem broju.

22

Ж E Н C К И ГЦО K P E T

Јануар-фгбруар 193