Ženski svet

које јако увеличава. Онда изгледају у месу као ситнп црвићи у котур савијеии. IY. Шкодлнтво је меео п од отровних животиња. Кад се жпвотнња која лечила, те за живота ннла у болеети какве год отрове, којп човеку у малој мери могу да шкоде, а животнње подносе много већу меру, те им марвени лекари дају да пију. Кад таква жпвотнња скаиа у болести тој, онда нипошто не ваља месо њено да се једе, јер је отровано. Ови су отрови већином од бакара. живе, ФОСФора, сичана, или од какве лековите, али отровне биљке. Y. Шкодљиво је месо од животиња, које су сканале или су заклане, али су боловале од какве заразне тешке болести. Овамо сиадају и оне болести, у којима има на животињи којекаквих гука и гнојаница. Y*l. Шкодљиво је месо, које нрелази већ у трулеж. Труло шуике , кобасице и рибе у стању су многу болест да изазову, од којих се лако и умрети може. Чнм се осети да месо заудара, да је постало мекано, љигаво, код тканииа између кончића у месу нозелени и расиада се, те је месо, кад га гдегод засечеш, шунљикаво, одмах ваља знати, да то месо пије за јело, да је покварено. Шунка , кад је иокварена, нема оне леие румене боје, иего је љубичаста или цигљине боје, и кад шуику засечеш а опо ie пепељаве боје а око костију жућкаста. Месо је од покварепе шунке скроз мекаио и влажно, маст јој је зрнаста, а у иоједмним ћелијцама

има жућкасте, водене течности. Најоиасније су јер у њу се. може да трпа и р!>аво, труло или бобичаво месо; ту је нрилика да се касаиин поквареног меса курталише, а свет купује мачку у џаку. Особито су отровие рђаве и устојане крвавице и цитерњаче. Може онај, који их једе и главом да нлати. Сваку кобасицу ва.ља бацити, која има неугодаи мирис, па ма и да само мало заудара, која је оштра ускиела укуса, ужежена, која, кад ју расечеш, има зеленкасте или.јако жуте комадиће масти. Но крварице и џигерњаче много иута су већ отровне, док се још и не осећа да заударају или да су ужежене. Ал обично су онда такве кобасице мекаие и љигаве, изнутра местимице шуп.љикаве и маст им је зеленкаста или жута. И од суве рибе. може се разболети као и од старе кобасице. Нлесниву и ужежеиу, мекану, љигаву суву рибу ваља дакле тако исто бацити. Но и на пијацу се доноси доста пута рђава риба. Ваља пазити прп куповању на ово: ако су очи рпбије изгубиле свој сјај, ако су шкрге иобледиле, ако је месо тако омекнуло, да кад га притиснеш прсто.ч. а оно остаје руиа као у тесту, ако љуске лако опадају онда риба та не ваља. То су у кратко Герлахове ономене о томе, на што треба да се пази код меса. А ми држимо, да неће бити излишно, да и наше газдарице имају све ово на уму и да назе, шта ће она и њенн иајмилији уиосити у свој стомак и у своју крв. Др. И. 0.

ДЕЦУ НЕ ВАЉА МАЗИТИ.

васпптању наше деце повлачи се махна кроз све друштвене слојеве, која нам многу кућу сатре и многу породицу унеерећи. То је мажење II нопуштање деци, док су мала. Многи родитељи суде, да ће се то изгладити у Дечијим старијим годинама, иа ћете често чути да говоре, кад им се што нримети: та још је мали или мала, док одрасте, неће се с њиме тако поступати ; а не знају да

је баш младо доба најпогодније за добро васпитање, а да је уједно и најгоре, кад c'e деца у тим ирвим годинама угодностима заражују, еамовољом и јогунству, јер то је доба, кад се најаче и највећма утпскују у нарав н живот дечије навике, што га прате крбз сав век. Што дете у првим годииама свикне, што му се у младости ослади, што до своје 6. ил 8. године прими, то га не оставља тако лако.

41

ЖЕНСКИ СВЕТ.

42