Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

he, као зумбул гтарцис митвица, десиик, ванил и друго, учинн то нсто у соби и у сваком нечистом месту, убије клице од свију зараза, као и ово ново аустралско дрво Eukalyptus.

— Оетављање и укувавање воћа за зиму. Нема те домаћице, која се не ионоси, ако јој се ~дунст ц (укувано воће у пари) не квари; која уме да му и леггу боју одржи и да остане и чврсто и несмежурано, та је сва сретна и пресретна. По старом начину су наше домаћице употребљавале за то и креч, стипсу, неке чак и бакар и т. д. само да то постигну и не мислећи; да иду противу здравља свога. Воће је морало бити на очима лепо и чврсто, па ма и отрова имало у себи. У мојој се кући већ од 8 година оставља воће у стаклад, које ни не кувамо у исирн, остаје дакле пресно и одржи се веома свеже, чврсто и лено до новога, нити икада плесни. Ми то ностигнемо додатком салицнла, који има ту поглавиту особину, да неда нлесни и трулежу места. Салицил је бео прашак (као кинин) н добива се у свакој лекарници: али за употребу код воћа мора бити јопт и растворен у најфинијем и пречишћеном алкохолу (шпиритусу). Тога ради се купи у апотеци готов раствор но овом рецепту: 1 део салицилие киселине (Accidum salicyl) растворен у Оделованајјачег и пречишћеног алкохола (или другим речима: I.< )°/ u Salicy]saure-L6sung in rectificirt. Alkohol). За 30 новч. добије oe бочица, довољна за 15 обичних стакала воћа. Сама радња пак иде овако: Послаже се воће (очишћено или и цело, као гаљиве, кајсије, заједно са кожом) у стаклад и налије се нуно на њега добро загрејане, ошећерисаие воде, тако звани шпиновани шећер“. Вода мора бити јако ошећерисана и врела скоро да к.пуча: налива се једно по једно етак.то до горе толико, само да с прста ширине остане празно. Сада се брзо на то успе једна обична каФена кашичица раствора од салицила, што се одмах разиђе по површини стаклета и ово се брзо и затвори пергамент-артијом и повеже. Тако се све једно по јецно стакло воћа налива врло врелим, раствореним шећером, залије се одмах једном кашичицрм раетворена салицила, затвара се и повезива. Све то мора ићи доста брзо и растоиљени шећер мора стајати на врелом огњишту.

Овако наливено и затворено пресно воће оставља се одмах на своје с/гално место, без икаква даља укувавања у лонцу, пари, иећи п т. д. Суво место са промајом је најбо.г.е н за чување воћа. Користи овога новога начина јесу : 1) Воће се одржи најдуже; 2) задржи свој нриродни, пресни укус, мирие и облик, јер се не смежура и не раснада, но оСтаје чврсто (једино се дгуње морају најпре у шећерној води у полак обарити, да не остану сувише чврсте и пресне); 3) не шкоди ни најмање здрављуу 4) може се свако воће овако оставл.ати, па и оно најмекше као ипр. гроздићи рибизле, дренак грожђе, малине, јагоде, купине н т. д. 5) посао је много бржи, лепши и јевтинији, јер нема витне укувавања у иари, где силна стаклад попуцају, воће ирекипи и раскача се; G) може се у свако доба отварати етакло, из њега вадити воће и опет се затварати по ново, а да се не квари воће, као досада што се морало цело отворено стакло и нотрошити за дан два. Кад се узме у рачун, да по овом еигурном начину свака и најмлађа домаћица, па и у кућама, које еу иначе влажне може остављати преко зиме сваковрсно воће без икакве бојазни, то држим, да сам са приказом овога практичнога иостуика у овоме листу за женскиње пружио ирилике свакој кући, да се снабде добром мером са воћем, које је и за здраве и болесиике од неоцењива блага но сваривање, особито зими, када се искључиво тежом м маснијом храном хранимо. Лоиап К. Борјаитић номолог. Најновија олакшица за везиље. Многа је домаћица и везиља узданула, нри скидању какве лепе и тешке прегледалице за бели вез, за везове на хаљинама, кецел.ама, нешкирима, чаршавима, засторима и т. д. јер се то екидање обављало до сада или прецртавањ(‘м руком, илп иомоћу артије за копирање, или са пробадањсм п. iii пришивањем прегледалице (мустре) ниа последак и са отисцима готових калуиа (тако званим „труковањем код трукерке“). Оно црво је веома сиоро и нетачно и за веште руке и добре цртаче, особито ако је ирегледалица иуиа сићушних шара, цветића и еавијутака. Ово ДРУго је онет ограничено доста, јер у нашњм крајевима се ретко у које „трукерке“ налази велики избор разноврсних нрегледалица у калуиима. Томе се сада доскочило у Немачкој са сасма практичним, новим нрегледалицама на тан-

185

ЖЕНСКИ СВЕТ

186