Ženski svet, 01. 09. 1886., str. 14

кој, проЈгивлкој хартији. Прегледалица се ова метие нреко шгатиа ијги штофц, па који хокемо да екинемо цртеж, иређе се еамо еа врелпм гвожђем (утијом или „пеглајвом 14 ) преко нрегледалице, н одмах оетане целп цртеж на платну у лепом чистом отпеку тако, да ее еада по н>ему може вести памуком, вуиицом, бриптимом, иерлама и т. д. Прегледалица ових има у разновреним облицима и цртежима од најпростијега до иајсавршеиијега вида, тита више и таквих за читаву кецел.у, женску хал.ину и т. д. Једном употребл,ена, прегледалица не мо.ке ее више скидати ; али еу прегледалице ове на пролибаћој артији опет и јевтине и могу ее елати и у иисму евакоме. Ја еам ову иовину завео за наше крајеве и шаљем на захтевање на оглед омање муетре. Уједно сам показао и уредништву овога лиета иете и ирактичпу радн.у њихову на које ее иотврде ради и позивам.*) У Земуну Ј К Ворјановик, Буре ново да не поквари вино. Сваки зна да ново буре поквари вино, зато ее мора приправити да га не поквари, а то се учиии овако: успи у буре на свакб GO лит. бурета V 2 кгр. соде кристалиеане и напуни водом, заврањи и ироваљај', па остави 14 дана да поетоји, поеле одпуети ту, и нали другу чисту воду, да опет који дан постоји и тек онда вино у њ наливај. Судови дрвени расушенн да набрекну: не вреди еипати воду у њих, јер сва исцури, него, наиуни сламом и нагази, још пригњечи озго потежим камењем, иа онда нали воде, па ако и исцури ос гаје мокра слама и од ове влаге набрекну дуге и дано, и више не цури. - Вина слатка да ичаш целе године као ir у берби. Одбери иајзрелије грожђе, баци у буре е вечера, а е јутра пре еунца оцеди оно, што се оцедило само, налиј у чиете етаклене боце, добро зачегга, повежи и етегни бептиком п прокувај у котЈту у слами као п други дунст ii држи на истом месту с дунстом. Тб вино може се држаттт годинама, као и млеко. Грожђа да имаш до Ускрса Фратгцузи га држе до другога овако: одберу најлешнс гроздове ал тако одсеку е чокота, да иа сваком остане кука од лозе, па задену куку у етаколце пуио воде, еваки грозд у заеебно стакло а да не би вода отрула баце у њу мало соли ил еит*) У »ериии смо се и сами Ha мустрама ц препор.уму* јемо горње мустре. ' ‘ Уред.'

но етучена дрвсна угл.а, а етакла заглаве у јаке дрвене полицс једно до другог, да гроздонп виее п да ее не додирују. Собу држе мрачно, п ие дају да буде тоилија од J— 4° кр. Собаје затворена, п у њој по' нека чинија негашена креча, који промеиу здравим чим ее навуче влаге иа раепаднс; а чим осете иајмање задаха од нлееии у соби одмах је закаде сумиором, разуме ее ношто еу ева илеенива зрна избачена Шљива иресних да гшате до Божића: Одбери најздравије, сложи у највеће стакло за дунст, све таван шљива а таван здрава листа са пгЈвиве, па завежи етакло иајнрс бешиком па платном, и заемоЈти, па оида или закопај у земљу, ил држи у бунару тта згодном меету, да ее не разбије. Можеш преених ш.љива еачуватм до божића овако: одломи најроднију грану, па рану равно одрежи и засмоли, na задени ил у нодруму, или у бунару у зиду и остави до божића. Краетаваца иресних да имаш до Божића: Одбери најбоље, утари добро сухом крттом, па намажи беланцетом од јајета добро свуда, и кад се оеушио замотај добро артијом, па држи на хладном и сувом месту. Лубеница да сачуваш до Божића: Одбери пбзне, и не сасвим зреле, па крпом добро утари и остави неколико дана на сухом месту, после их нослажи у буре ил у сандук у пепео, еве таван пепела а таван лубеница, и затрпај пепелом, на затвори буре и еандук и држи на сухом месту. Пасуља и грашка у махуиама да нмаш до .Ускрса н даље : Орежи врхове махунама и очисти, иа на што дуже конце нанижи, и у венце вежи, па у врелој еланој води за 5 минута ттодржи, и оида обееи тта сухом и мрачном месту да 86 сати постоји, иа оттда их у тепси.јама стави у иолу изхлађеном гвозденом огњиптту, да се још бол.е осуше. Тако сиремЈвеп пасу.љ и грашак држи се до другог лета, и кад се у сланој води кува, не може се нознати, шт но боји ни по кусу, да је лањеки. Хлеба најслађег да имаш: очиети шенице и еам еамелш, управо прекрупи. За. ово м.ма лепих гвоздепмх жрвњића, вреде 10 Фор. па замееи еа хладпом водом и гњечи и меси тпто већма стте дотле, док чисте руке не остају, па одмах размесп у мале лепчиће ил погаче, избоди озго м уми вбдом, тта одмах тури у жарсну иећ, али да се из тиха ттече, и носле 1 ијт 11/*l 1 /* еата извади оиет, уми и у чисте крие замотај, да се

187

ЖЕНСКИ СБЕТ

188