Ženski svet

ИЗ БАШТЕ.

РАЗНО.

113 тиха изхлади, иа сутра данједи. —Не ваља куповно братпно, јер је изветрило, а има у н.ему сваптта помептано, и не вал.а заметнивати B]»yho.M водом ни оставити тес/го да нарасте, јер ускисне, па неда випте да се развију сласти ири жватању, него се развија врло отужн;т киселина. Орахова зелена л.уска. У њој има једна од иајлснтпих и најноетојанијих мрких боја за бојадисање вуненттх и памучних тканица, а и других па и дрвених ствари. За то чувати вал»а, а не бацати, као код нас. И.вада ®p. ироттадие код нас у тим л.уекама, а овамо оде сваке год. од нас на иљаде Фр. за мрке боје, а нксу ни близу тако ва.т.ане. Иза других боја ос'гане вуна крута и крта и поквари се, а иза ове остане лепо мека. Бојадисање овом љуском ттде нросто: кува се no 1 сат у води са овом л.уском, што се дуже кува, то буде вуна или ствар угаситија. Љуске се сачувају, кад сеоеутне па оставе, а могу се држаттт и у бурету квасне, онда је боја јотн јача. Натака бол.их да занатиш. Ја сам тако пише једиа домаћица иреклане потптом добила из Пеште јаја од енглеске патке Ауlesbmy и насадила под Курку, која је излегла и водила пачиКе пуна 2 месеца, после су итили ови сами у бару, нараслп су брзо, а потрошили су врло мало хране од кокурузне нрекрупе; јер су се хранили у бари сами. Лане почеле су пре Сретења носити, и снела је свака до Преображења по 140 до 150 јаја. 100 јаја насадила сам и добила сам 72 пачета, сви су здравтт и јатш. Ко год има близу куКе бару,. може се од иатка лепо помо Ки. Koi.’oiii да не научи јести јаја: Никад не баци л.уске од јајета на ђубре; ниттт онде, где Ке га кокоши наКи, јер за ношење јајатреба им креча; ако Кеттт пак да бациш, љуске а ти их најире најситније истуцај, и баци кокошт;ама, тако неКе доКи на то да јаја пл.уцају, п да се науче да једу.

Гужа да дуже цвета: Одссци цвет одмах чим се развије тта држи у чаши, тако се дуже држи него на стаблу, а стабло истера тим вигае цветова, што му више ових одсечеш. 0ставити цвет на стаблу да сам собом увене, тоје увек јако нткодљило стаблу.

Ружа да лепше цвета: Зали је лети сваке недеље један пут тнто веКма и to'c вечера ђубревитом водом. За ово вал.а имати одаднивено буре пуно воде, у које се кад што бацп по једна лопата краг.л.е балеге. Што веКма залијеш, тим веКма Ке цветати, са.мо не еме у води бити много ђубрета. Јагода нрва над свима зове се крал. Алберт саксоиски. То је од свију до сад нознатих најкрупнија и најроднија и најукуснија. Љубитељи јагода, који хоКе да и ову добију за расад, нека се нисмено обрате на Bottnor’s Giirtnerei in Rornbilđ Thuringen добиКе 100 јаких струкова за 4 марке (по 60 нов.)

Шта се плаћа у апотеци за набрано различно дивље биље ! Alfons Szavost у Будапешти Aranyosutca плаКа за 100 кгр. сува, не плеснива цвета камилна 20 —30 ф., цвета липе 25—30 ф., цвета зове 20—25 ф., семена бунике 35—40 ф., семена татуле 10 —12 ф., семена турчинка 70 —80 ф., али са ц етом да нема помешана лишКа, и да је све ово сушено на хлндовном и иромахном месту, танко разастрто, на више пута тгреко дана марл.иво превртано. (лилујте се тици у кавезу. Јаднице на овој вру Кини, муче се грдно и кад на иол.у стоје, а јбш веКма кад стоје на ирозору и пза стаклета. Многу Кеш видети, како као уморена седи отворена кљуиа у кавезу па дахКе од тешке вру Кине, а ни капље свеже воде нема да се расхлади, ни згоде да се окупа. Нико п не помисли пгта та јадница претрпи. Неки још дође, па место да је скине са сунца он нокрије кавез марамом па начини вруКмну још јачу, особито ако је марама угасите боје ако ли је бела, она забл.епгти очи јадници оној, а онамо спрече промају, која је онако благотворна на вру Кини. За то ставите јој у кавез нодубл.и н иотпири чаиак па дајите и по двапут на дан хладне воде, и скините је са сунца, да се не мучп онде. Комарице да истераш из собе: Окади кореном омановим, ил шећером ил прашком од буха стављено на жеравицу, само тпто дим тај није пробитачан ни за л.уде; ал може битн и без када и дима : Затворм у вече нрозоре а врата отвори па пред њих стави свеКу запал.ену и онда замлатај чаршавом ил метлои uo сиима буџацима по соби, и веКина Ке их изаКи на свеКу, па онда да не уђу други затвори врата

189

ЖЕНСКИ СВЕТ

190