Ženski svet

7 ЖЕНСКИ. СВЕТ. пе АЕН

= ___________________——__

према мушком. За то сви воле женско дворење, особито мушки, и ово их пре дигне. Она хитлена пажња двориље већма обрадује болног, него најкрупнија помоћ мушка. Само она има свести за ред пчистоћу ; само њено око уме да опази сваки најмањи неред, нечистоћу; само њена рука да подвори болне. Данас су сви доктори за то, да женске дворе болне, и свуда су по европским и американеским клиникама намештене женске. Као што за женске нема женских магнетизара, него су само мушки; тако су за мушке бољи магнетизари женске. Јачу снагу за мушке има женска рука. На њено миловање по лицу, глави, врату пре заспи болесник. Слађа је п вода и свака понудица из њене руке, и кад га она покрива п ушушкава, то му годи,и то га лечи боље него млоги други лек. Онако се и каже, да у дворењу болесника више вреди једна женска, него десет мушких, п каже се за вешту двориљу, да вреди око болесника као п доктор. Она п доктору олакша рад. Сила боље изађе му за руком лечење, кад уз болесника има вешту двориљу. Уз изучену двориљу пролази данас и онај болесник, који код своје куће лежи, боље, нето у шпиталу, јер ова врши тачно све наредбе дотичнога доктора. Све ово, разуме се, где се не појави антипатија. Ово је једино зло; п чим се појави, нека се од мах уклони та, коју не може болесник да гледа, јер из руке антипатичне ни најбољи лек не помогне. Чиста вода п воће буде отужно! а из руке симпатичне буде лек и оно, што другшије није.

Вештих двориља тражи се данас свуда, и по варошима и по престоницама, за то их данас сами владари и царице и краљице под своју заштиту узимљу и на чело им се стављају. Па како данас и по селима више него пре има п тежих болести, јер и сељани данас угледајући се на варошане све неприродније и противније живе, то ће бити све више леба и елужбе за двориље. У Швајцарској било је још пре неколико година намештено око 8000 двориља;у Пруској више од 16.000; у Енглеској прошле године преко 38.000. Тако их има и у Француској у Талијанској и по другим крајевима, и то осим

у

4

оних милосрдних сестара калуђерица, које се под заветом баве само дворењем болесника, и којих има још млого више него изучених двориља.

Још од почетка хришћанства, хришћанске удовице су се на ово одавале. Калуђерица је ових највише било 16. и Ја века, кад су бесниле најјаче болести. У Римљана има их и данас млого хиљада. Оне имају више стотина својих намастира, и у свакоме дворе на стотине и хиљаде болсеника. Највише их има у Француској, има их више редова: винцентикала до 30.000, ранцишканица 22.000, сестара св. крста 6000, карловака 5000. Исто тако их има иу Талијанској. После их има, које не стоје под заветом. 'Гако су калварице, саме удовице. Од последњих 40 година овамо имају и Лутерани своје се. стре ђаконнце. У Немачкој има их вите од 5000. Џа и ове, као и оне милосрдне сестре иду као болничарке у Цариград, Смирну. Александрију, Кајиру, Јерусалим п даље на исток; а онамо још даље раде енглеске сестре, којих опет има млого хиљада. — Па опет је мало, двориља тако их млого треба. Још док се и прост свет боље обавести, о користи својој од њих, и док увиди, да свуда, гдегод ове раде, сила више болесних оздрави, а где их нема, сила више мре, отимаће се п села за њих и неће се моћи довољно настачити изучених двориља.

За то се данас сви свеенији људи, особито задруге женске свом снагом заузимљу, па отварају и школице за двориље, да би се што више одавало женских, на овај најблаготворнији и најспасоноснији рад женски, У нас нема ни двориља ни сестара, па за то и мре болесника више, него што би мрло, кад би п ових ионих било.

Истина — ове јаднице радом својим не обогате се новчано, као друге вештавиње, али се обогате душевно боље него да стеку хиљада и њихово је срце пуно и пуна душа онога правог анђелског радовања, јер њих благосиљају сви болесници оним благословом, који пред судом божјим више вреди, него овде и царска плата; сузе благодарности оних патника уппеују им се у књигу живота боље него друга највећа доброчинства; јер за људе