Ženski svet

125

децу на пољу, да ву цео дан на сунцу, ту да се птрају и што вшне да трче. и скачу; а уз то купати их сваки дан у млакој води и добро опрати; и уз то хранити их само млеком и хлебом од прекрупе умешеним без квасца и соли; а нипошто не дати да једу бела хлеба ни колача, ни теста од бела брашна, и не дати ни меса ни чорбе од меса, ни кафе, ни ичега киселог ни љутог, да не пију вина ни пива ни једне капље. Млеко је најбоље кравље ил козје, и боље је неокувано него окувано, ал мора бити од краве здраве и млађе а не од маторе ни од храњене на јаслаља у вароши, него на здравој паши, — другчије је боље млеко окувано,

Мидери. У Петрограду приредила је у корист сироте: деце. гђа Јулија- Урусов- једну забаву, на којој је била дошла и једна млада девојка из Кијева од отмене Давидове породицеУ течају игре повли наједанцут тој госпођици и играч није имао каде ни да је до места. доведе,. она му је у рукама издахнула сирота. Лечници су дошли и потврдили, да јој се осула крв од јаког стезања.

Ми би саветовали нашим матерама и ћерима, да се чувају јаког стезања, јер то је већ млогу девојку и младу жену пре времена одвело у хладан гроб.

Гба Хербертшова држала је у Вестминетеру, у (Енглеској) прошлог месеца пред великим женским скупом предавање о женској ношњи и осудила је јако данашњу моду, како са укусне (лепоте) тако и здравствене стране и препоручила је народну ношњу; а највећи је нагласак ударила на опаке мидере, који тако штетно прече развитак телесни.

Лепо би било, кад би се п наше Српкиње окануле те скупоцене неукусне и превртљиве туђе моде, па прихватиле своју лепу народну ношњу.

ВИеув ен 70,

Филијала земаљског друштва „Црвеног Жрста“ у Новоме Саду имала је у. Фебруара о. г. своју главну скупштину. Из извештаја тога друштва видимо, да оно има 180 редовних чланова и 8 чланова оснивача. Од свију прихода овога друштва шаље се централној управи у Будимпешту једна трећина, па по одбитку тога имало је друштво на крају 1886. г. у благајни 1124 •. 90 н. У смислу устава попуњена, је једна_ трећина одборских чланова и изабране“ су од гђа Српкиња: Софија Чакра п Александра

ЖЕНСКИ СВЕТ.

126

Стефановићка. За председника изабран је поново г. А. Хаџић, а за председницу гђа Софија Дунђерска ; за бележника А. Шрајбер, а за блатајника тг. Ф. Духек.

И филијала земаљског друштва „Црвеног Крста“ у Панчеву имала је Фебруара месеца о. г. своју глав. скушштину. Из извештаја овог друштва дознајемо, да је оно имало 1886. г. 249 чланова, међу њима 30 оснивача, 21, што плаћа годишње по 10 Ф. и 198 редовних потпомажућих. На крају 1886. г. било јеу кави друштвеној 1251 ». 40 н.

Земунски филијал друштава „Црвеног крста“ изабрао је женски одбор и изабране су гђе: Савка Суботићка, Јулка С Васиљевићка, Марија Штрауб, Марија Отел и Бети Рехниц.

Прешказивање непогоде. Ол. немачки пауче њак Фалб претказао је и погодио је земљотресе и олујине, штосу сезбиле прошлог и предпрошлог месеца, и предказује даље, да ће бити непогоде 5. 6. и 7. маја, 2. и 5. 21. и 28. јуна, 20. 24. и 25. Јула, 3. Аугуста приликом помрачења сунца. и 19. 20, и 21. Аугуста, 17. и 18. Септембра, 80. Октобра, 14. и 15. Новембра, 12, 18. и 14. Децембра, све по новом календару, на које правимо пажљиве и наше читатељице.

ЧИТУЉА,

+ Софија Ивановићка, рођ, Влажовић. Како смо ступили у ову годину, нисмо могли отиенути из руку ни једног броја нашег листа, а да га не оросимо којом тужном еузом. Сваки нам месец понесе у вечност по коју драгу и заелужну Српкињу. Тако нас је и овај прошли месец потресао, јер нам 15. његов дан однесе из средине заслужну председницу добротворне госпојинске задруге Митровачке гђу СоФију Ивановићку рођ. Влаховића, која је са својих родољубивих радова обдарена од краља српског „златном медаљом краљице Наталије,“ а: од срп. друштва „Црвеног Крста“ друштвеним одличијем „Црвеног Крета“ и захвалном дипломом.

У њој смо изгубили мудру и родољубиву Српкињу, Гоепојинеска митровачка задруга вредну председницу, која је друштвени рад, ево већ 4. тодину, водила родољубивим жаром лешпој нади, а у својти је остала овим губитком ненакнадива празнина, која ће ју дуго опомињати, као и нас, на добру и ваљану гђу Софију Ивановићку. Лака јој црна земља била!

+ Лаза Нанчић. Налпи јавни листови раз-