Ženski svet

| |

247 ЖЕНСКИ СВЕТ. 248

а тим начином спремају сада људи по целој Немачкој варива за зимницу. Така остава нити се квари, нити се тешко спрема, а удесна је за више прилика. Нека и наш народ тако ради, па онда не ће морати уз целу зиму гулити голу тричну

киселицу и пресмакати је кукуружњим хлебом. У нас је доста крајева, где баш добро роди вариво, па нека га домаћица приправи за зиму. Када дође пост, и кад свеци поједу месо, добро ће доћи и та папула. Удр.

— + –———рев= 7 врху окр а

КОТЕ

Суботица 26. Јула 1887. Народна добротворка, и ктиторка правосла-·

вне цркве. За пример оданости и љубави према св.

цркви, православљу и народу своме може слу-

жити свакоме високошт. госп. Катарина пл. Папићка мајорица, која је на олтар народне просвете пи напредка већ досад многе и знатне жртве учинила. Кадгод је потреба била на прилог за какову родољубиву и хуманитарну цел, она се одликовала својом дарежљивошћу и обилним новчаним жртвама. У листи приложника суботичких најсјајније и прво место заузима госп. Папићка. Редак је случај, да ко за живота толико добра чини, и толико жртвује на добротворне и човекољубне цели као г. Папићка. Ако је походила који ерпеки манастир, оставила је дичан спомен својим обилним прилогом; је ли гдекод прека помоћ нужна, она је прва и најбоља узданица, којој се сваки обраћа. О ерпско-бугарском рату на српске рањенике приложила је своту, која далеко надмашује прилоге већих богаташа од ње. Православној ерпекој цркви суботичкој даровала је два велељепна црквена барјака за литију у вредности преко две хиљаде Форината, а и за школу српску није заборавила даровавши школски барјак од првене тешке свиле, на коме је наш уметник сликар А. Мародић својом вештом кичицом насликао е једне стране: „Исус благосиља децу, а с

2

С

друге : „Ов. Саву“. Она јечлан оснивач добротв. задруге Српкиња са прилогом од 100 Фор. итд.

У најновије време дала је о свом трошку очистити и позлатити црквени иконостас у овд. цркви, што ју стаје 300 Фр. Посао је тај већ готов, и кад је подпредседник г. Б. Вујићу главној скупштини од 26. јула о. гг. члановима то на знање дао, заклучено би; да цела екупштина са парохом г. Јов. Радићем и председником на челу отиде г. Папићки, да јој се у име православног, становништва захвали на томе племенитом и богоугодном делу. Прво је узео реч г. парох Радић и у лепом и богословеком говору у име свештенства, који сви присутни беше, захвалио се дароватељци, желећи јој дуг живот на корист и дику цркве и народа. По том јој преда и писмену захвалницу од стране црк. општине. Ва тим је поздравио као прву ктиторку и народну добротворку красноречиво г. Б. Чујић подпредседник општине ободравајући ју, да истраје у епасоносном раду и пожртвовању за народ и цркву, на које сви присутни ускликнуше : живила. Износећи на јавност ову пријатну појаву у нашем црквеном и друштвевом животу, и ми врлоштованој ктиторки и приложници плем. госп. К. Папићки од ерца кличемо: „Живила на многаја љета, дај Боже множиле нам се оваке дичне и врле Српкиње!

Ђ. Г.

КА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА.

Добротворна задруга па Новосаткиња. ВИА РРА О ЕНИ седнице одбора Добротворне Задруге Орпкиња

Новосаткиња држане '%/.. јула 1887.

Председава: Јулка Радовановићка начелница. Бележи : Арк. Варађанин перовођа.

Приеутне су: Софија Јестићка благајкиња, одборкиње: Марија Завишићка, Анка Павловићка, Пава Георгијевићка, Љубица Велимировићка и Милана Димитријевићка.

1. Чита се записник одбореке седнице од маја 0. т. Одоставерава. се.

2. Перовођа извешћује, да је изаслати одбор погодио зидара и друге занатлије, да у за-