Ženski svet

79

ЖЕНСКИ СВЕТ.

80

па кад се игла охлади, може се њоме слободно продевати. Је ли ухо једном проденуто, не ваља увлачити у њега конац или сламку, него што златно или сребрно н. пр. подебљу жицу. И та жица треба да се два-три пута на ватри усија, па тек чиста и охлађена у пробушено ухо увуче.

Јуха од меса (чорба, супа) није тако снажна, као што је на гласу. Ни једна мати нека не мисли, да је своје дете добро нахранила, ако му је тек говеђе јухе и мршаве говеђине приправила. Говеђа јуха и мршаво месо сами за себе не вреде много, и то би од прилике било исто (и још горе) него да дете једе сам кромпир. И болеенику се не даје (мршава) јуха за то, да га исхрани, него да му отвори прохтев на друга јела, и да му научи изнемогао желудац варити, Тек масна јуха се јајетом или чиме укуханим може се рачунати у праву храну, а гола јуха је од прилике исто што и зачпна.

Домаће осветљење. Наше домаћице држе, да је здравије горети свеће него петролеум, а

_у томе су на кривом путу. Добра лампа од пе-

тролеума је за сада по најбоље домаће осветљење. Даје највише светлости; троши најмање ваздуха, најмање га квари и стаје најмање. Докле се електрична светлост не усаврши, треба се у својој домаћој потреби држати петролеума, и истиснути из куће све — особито лојане и воштане свеће или чак жишка од машчуре или олаја. Дакако, да и то осветљење има својих мана. Петролеум је често рђав, лампе неудешене и запуштене, те се пуше, а што је још најопасније, то је, да се с петролеумом ласно догоди несрећа, — особито где је мале, несташне деце. Брижна мајка све то зна па ће двапут више пазити, ако горе петролеј. Најбоље је да петролејека лампа виси о греди, како је деца не могу дохватити и свалити, и да није где уз пећ или отњиште. Где не може тако бити, некг се обеси где високо о зид, или нека се никако и не пали. Боље је и свеће горети, него од петролеума ма и једном — страдати. РАЈА РАНИ НО

Дар добротворној Задрузи Српкиња Новосаткиња. Српека православна цркв. општина новосадска и срп. задруга за међусобно помагање и штедњу вотирале ву за ову 1888 г, овој задрузи свака по 50 Фор. прилога као припомоћ за одело сиротој школ. деци.

„Венчић“ Добротворне Задруге Српкиња

ве а 5:

Новосаткиња. од !3/,.. Фебруара о. г., што је приређен у корист задружне благајне, испао је врло сјајно. Био је изненадно лепо посећен не само од наше српеке, него у лепом броју и од наше несрпеке публике, а видесмо леп број наше браће београђана и гомилу војничких часника овдатшње и петроварадинске пуковније. Лепо је било видети при уласку онај диван ред младића редитеља (аранжера) окићених белим кокардама и белим природним ружиним пупољцима, што су дочекивали и епроводили госте на своја места.

Ова је забава потпуно наградила одбор задружни морално овом лепом посетом а материјално, што је пало 487 Ф. 57 н. чисте хасне.

Нана Нетошевићка супруга покојног Др. Ђорђе Натошевића у спомен своме честитом мужу поклонила је новосадској салашкој ченејској цркви две целокупне свилене одежде, стихаре за ђаке што читају апостол и што носе крет, даље завесе на царске и на двоје мале двери, засторке на две целиваонице, засторак више и ниже иконе св. мајке божије и девет светитељских икона у златном оквиру. За ове дарове издао'је одбор црквени овој дароватељици писмену захвалу, а ми ју износимо овде као примерну и угледну ктиторку наше свете православне цркве. Живела !

Гђа Ева Јеремић из Мартоноша поклонила је својој ерп православној цркви лепе рипиде у вредноети од 200 Фор. авр. Опшина јој се за то топло захвалила. а и ми јој довикујемо: живела!

Сиротински фонд у Мартоношу. У нашој у

малој потиској ерп. правосл. црквеној марто-“ ношкој општини покренули су родољуби мисао, да се оснује тамо сиротински Фонд из којег ће се помагати Срби и Српкиње, који без своје кривице епадну на туђу милост. Ту мисао и тежњу одобрила им је и епархијека административна власт, те ће се у то име завести код те општине један записник, где ће се уводити прилози добротвора са кратким описом живота дотичног · приложника. да оснивача приложника сматра се сваки, који најмање приложи на ту цел 50 Фор., а у име благодарности чиниће се у цркви спомен сваке године умрлим прилагачима. ; Тако у народу нашем никне сваке године по која хришћанска установа, која заслужује подражавања и ми поздрављамо тамошње родољубе и покретаче ове племените мисли са искрено живели !

Кућа ва сиромаш, В. Кикиндско представ-